Te hogy pakolsz be a mosogatógépbe? Így kellene

Írta: ,

Te is legjobb barátodként gondolsz mosogatógépedre? Hidd el, nem vagy egyedül. Cikkünkből megtudhatod, hogy fűzheted vele még szorosabbra a viszonyt, hogy a legjobb élményeket tudjátok nyújtani egymásnak.

1/6 Hátulról előre!

A mosogatógép bepakolását illetően általában mindenkinek megvannak a saját kis praktikái, ám egy biztos: a legjobban úgy tudsz bepakolni, ha mindig hátulról előre haladsz.

Vagyis érdemes teljesen kihúzni a tárolórekeszeket, és a legbelső, leghátsó részükön kezdeni a pakolást, így elkerülve, hogy útban legyen valami, esetleg leverj egy poharat pakolás közben.

Ha erre figyelsz, nem fognak összegabalyodni az edények egymással, és ha nem érnek össze, attól sem kell tartanod, hogy itt-ott koszosak maradnak.

2/6 Törékenyeket felülre!

A mosogatógépekben általában a felső kosár szolgál a kisebb edények, poharak, bögrék, vázák tárolására, hiszen itt sűrűbbek a rácsok, kisebb a hely.

Azért is érdemes ide pakolni a féltősebb, törékeny darabokat, mert a szűk helynek köszönhetően kisebb az esély az elmozdulásra, törésre.

A nagy tányérokat, serpenyőket, lábosokat mindig alulra tedd, ezzel segítve a víz minél egyenletesebb eloszlását, és biztosítva edényeid épségét.

3/6 Sütés-főzés kellékei

Bár a reklámokban a legpiszkosabb, zsíros szennyeződésekkel tarkított tepsivel is vígan elbánik a mosogatógép a megfelelő tabletta használatának köszönhetően, a valóságban ez nem feltétlen van így.

Biztosan te is tapasztaltad már, ha minden előzetes kezelés nélkül beraktál például egy olyan üvegtálat, melyben húst sütöttél.

Bizony, ilyenkor előfordulhat, hogy nem lesz makulátlan az edény, ráadásul a gépi mosogatás során csak még jobban rászáradhatnak a szennyeződések, amelyeket aztán makacsul ragaszkodni fognak az edény falához.

Ezért inkább azt ajánljuk, hogy a sütés-főzés során keletkezett szennyeződéseket áztatással, öblítéssel lágyítsd, mielőtt betennéd a gépbe, hogy biztosra menj az eredményt illetően.

4/6 Öblíts!

Akkor is érdemes öblíteni, ha valamilyen nagyon zsíros, paradicsomos, pirospaprikás tányért szeretnél betenni a gépbe, hiszen bár a tányér valószínűleg tiszta lesz, a szennyeződések bekerülhetnek az öblítővízbe, és összefoghatnak más edényeket, a műanyagokon makacs elszíneződések keletkezhetnek.

Az öblítés akkor is hasznos lehet, ha folyamatosan pakolsz a gépbe, de csak később akarod elindítani.

A tányérokon lévő ételmaradék erjedésnek, bomlásnak indulhat – pláne, ebben a nagy melegben – amitől aztán bebüdösödhet a gép.

Az öblítővíznek nem kell makulátlannak lennie, ez tényleg csak arra szolgál, hogy a szennyeződések nagyját eltávolítsa, tehát az összes edényt teheted ugyanabba a vízbe, így nem fogsz pazarolni.

5/6 Ne púpozd fel!

Ha korábban kézzel mosogattál – régi szép idők, ugye?– biztosan te is tapasztaltad, hogy az edényekből micsoda formás kis piramisokat lehet építeni, ahogy egyre csak púpozod őket a csurgatás során.

Na, ez az, amit el kell felejtened a gép bepakolásakor.

Ha púpozod a dolgokat, azzal csökkented a mosogatás hatékonyságát, hiszen elzárhatod a víz útját, másfelől pedig akadályozhatod a forgókarok mozgását.

Így inkább aprólékosan, minden egyes négyzetcentit kihasználva pakolj be, és arra is figyelj oda, hogy se alul, se felül, se oldalt ne lógjanak ki az edények, hiszen ezek akadályozhatják a tisztítást.

6/6 Evőeszközök

Az evőeszközöket mindig a nekik szánt tálcára, vagy kosárba tedd.

Ha utóbbit használod, mindig nyéllel lefelé rakd be őket, még a késeket is, hogy élük ne sértse meg a műanyag kosárkát.

Fanyelű eszcájgot ne tegyél a gépbe – és természetesen deszkát se -, ugyanis a ragasztást feloldódhat, valamint a fa nagyon megszívja magát vízzel, és ez egyrészt csökkenti a többi eszközre jutó vízmennyiséget, másrészt pedig hiába szárad ki, a vegyszer benne maradhat, ezért nem lenne biztonságos a használata a későbbiekben.