Mikor kéne kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Zabolai Margit
Írta: ,
Mikor kéne kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz!

Ha meg kellene mondani, mi lehet az a pont a lakásban, ahol a legtöbb baktérium van, valószínűleg a vécével vagy a lefolyókkal kezdenél, esetleg a kéztörlő kendőkkel, ha te is hajlamos vagy elfelejteni, hogy kimosd őket. Az igazság azonban ennél sokkal drámaibb...

Ott lakik a tiszta edények környékén

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a sokkoló igazság az, hogy a legtöbb baktérium – az összes baktériumot és a fekália baktériumokat is ideértve – a mosogatószivacsodon lakik. Első hallásra ez sokkoló információ lehet, de a professzor állítja: bizony, ez a kis szivacs lehet a legkoszosabb pont az otthonodban. És hogy miért?

Az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek” – mondja a professzor. Így belegondolva persze már egészen logikusnak tűnik a dolog, de ha már ettől is kiborultál kicsit, szólunk, hogy lesz még rosszabb is. Szoktál például a konyhaszivaccsal takarítani a konyhában? Persze, ki nem? Hát most kiderült, hogy talán mind rosszul tesszük.

Amikor a szivaccsal takarítod a konyhádat, potenciálisan baktériumokat juttatsz át egyik felületről a másikra” – magyarázza Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora.

Tegyük fel, hogy a mosogatószivaccsal elmosod a vágódeszkát, amin nyers húst vágtál, majd a szivaccsal gyorsan letörlöd az asztalt is. Oké, hogy közben átfuttattad a szivacsot a csap alatt, de ez nem fogja elpusztítani a nyers húsból származó baktériumokat, amiket máris egyenletesen eloszlattál a konyhaasztalodon. De mit tehetsz a baktériumok ellen?