5 hiba, amit nagyon sokan elkövetnek a mosogatásnál - Vajon te is közéjük tartozol?

Szirák Viki
Írta: ,

A mosogatás a háziasszonyok rémálma, és hacsak nincs otthon mosogatógéped, kénytelen vagy saját magad elvégezni a munkát. De tudtad, hogy akad néhány hiba, amit akár már évtizedek óta te is mindig elkövethetsz? Pláne, ha szeretnéd minél gyorsabban lezavarni, és emiatt kapkodva tisztítod el az edényeket. Most eláruljuk, melyek ezek a leggyakoribb hibák!

Hiába tűnik egyszerűbb megoldásnak egy fárasztó nap után az, hogy majd holnap, esetleg holnapután mosogass el, valójában ennek elég kellemetlen következményei lehetnek.

Valószínűleg nem kell részleteznünk, hogy ilyenkor az edényeken megjelennek a baktériumok; de azt talán nem sejtetted eddig, hogy akár négy napig is életben tudnak maradni!

Szép lassan elkezdik belepni a konyhádat, a mosogatót, akár a szivacsot is, ami miatt hasmenés, valamint kellemetlen gyomorpanaszok is jelentkezhetnek.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal nehezebb elmosogatni, ha az étel már pár napja a tányéron van.

Megesett már veled is, hogy elővettél egy tiszta poharat a szekrényből, és azt vetted észre, hogy az üveg kissé koszosnak tűnik, és/vagy kis foltok vannak rajta?

Bármennyire is ironikusan hangzik, valószínűleg túl sok mosogatószert használtál korábban, és ez eredményezte a foltokat.

Ez ellen az a legjobb módszer, ha megpróbálsz minél kevesebbet önteni a szivacsra, máskülönben még a szappanos ízt is érezheted a pohár szélén, amikor később inni akarsz belőle.

Ha nem hagyod maguktól megszáradni az edényeket, hanem mindig alaposan áttörölgeted őket a mosogatás után, nagy az esélye annak, hogy épp ezzel viszel rájuk sok nem kívánatos baktériumot.

Az a konyharuha ugyanis, amit általában „csak szárításra és kéztörlésre" használsz, mágnesként vonzza magához a baktériumokat, koszt, sőt, még az olyan veszélyes kórokozókat is, mint az E.coli.

Lehet, hogy nyers csirkét szeleteltél fel, és utána beletörölted a kezed, ami egészségügyileg nem túl szerencsés.

Ha mindenképp ragaszkodsz az eltörölgetéshez, érdemes nagyon gyakran kimosnod magas hőfokon a konyharuhát, hogy megelőzd a problémákat.

A baktériumokat, ételmaradékokat hideg vízben nem lehet eltüntetni, ezt már valószínűleg te is megtapasztaltad párszor.

Azonban a mosogatáshoz megfelelő vízhőmérséklet magasabb, mint amit te használsz.

Egy átlagos mosogatógép általában 50 és 60 °C közötti vizet használ, hiszen ez az a hőmérséklet, ami biztosan sterilizálja az evőeszközöket.

Persze a kezeid ezt a meleget már nem nagyon tolerálják, így ha biztosra akarsz menni, és van kisgyerek a háznál, érdemes beszerezni egy kesztyűt, amivel ilyen magas vízhőmérsékleten is tudsz kézzel mosogatni.

Persze nem csak a kézi mosogatásnál lehet hibákat elkövetni. Ha van mosogatógép a háztartásodban, akkor is könnyen lehet bakikat véteni.

Az egyik leggyakoribb, hogy nem megfelelően pakolsz be a gépbe, mert igyekszel minden apró helyet kihasználni, hogy ne kelljen kézzel mosogatnod. Emiatt viszont megesik, hogy olyan szorosan állnak benne az edények és poharak, hogy a víz nem tud megfelelő módon bejutni közéjük, így azt tapasztalhatod, hogy nem lettek elég tiszták az evőeszközök.

Szintén sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem ürítik ki hetente legalább egyszer a beépített szűrőt, ami felfogja a különféle ételmaradékokat. Ebben az esetben ez elkezdhet bedugulni, és a mosogatógéped nem fog tudni megfelelő módon működni.