A módszer, ahogyan megszabadulhatsz a teafoltoktól a bögrékben - Kipróbáltam!

Zabolai Margit
Írta: ,
A módszer, ahogyan megszabadulhatsz a teafoltoktól a bögrékben - Kipróbáltam!

Miután egy jó kis nátha végigsöpört az egész családon, és ipari mennyiségben fogyasztottuk itthon a teát, észrevettem, hogy néhány bögrénket menthetetlenül elszíneződve vettem ki a mosogatógépből. Bevallom, két orrfújás között ez legkevésbé sem zavart, de amint kezdett kitisztulni az agyam meg a légzőszerveim, egyre inkább bosszantott a dolog.

Hiába tettem vissza a bögréket még egy körre, hiába próbáltam kézzel is elmosni őket, úgy tűnt, a makacs foltokat semmi sem hatja meg. Na de nem azért írtam már legalább 150 cikket életem során a természetes tisztítószerekről, hogy mos kétségbe essek! Volt a tarsolyomban pár trükk, és gondoltam, ha már úgyis kipróbálom őket, dokumentálom az eseményeket, és tudományos igényességgel osztom meg veletek is a kísérlet eredményét. Mutatom, mi hogyan működik teafoltok ellen!

Ecet

Nagy bizodalmam volt a jól bevált, egyszerű háztartási ecetben, mert ezt egyébként is gyakran használom takarításhoz, a teás kancsónkat például rendszeresen ezzel vízkőtlenítem. Éppen ezért őt vetettem be a kedvenc bögrémen, amin ráadásul nem csak néhány teafolt keletkezett, hanem valami miatt az egész elszíneződött, gyakorlatilag használhatatlanná vált. Bíztam benne, hogy egy kis ecettel áztatás után azonban ismét örömmel kortyolhatom belőle a reggeli italomat.

Az ecet azonban ezúttal sajnos láthatóan semmit nem csinált, ellenben a szokásos szúrós szag gyorsan betöltötte az egész konyhát – amit egyébként én nem szoktam bánni, úgy vagyok vele, hogy ez a tökéletes tisztaság ára, de ha még a foltok is ugyanúgy megmaradnak, akkor tényleg nem sok értelme van az egésznek.

Citromlé

Viszonylag kevés reményt fűztem a citromléhez, bár tudom, hogy van fehérítő hatása, de nem gondoltam, hogy így önmagában működni fog.

Ráadásul egy elég régi és meglehetősen viseltes bögre jutott neki, így tényleg meglepett, amikor egy fél gyümölcs levét belefacsarva és áttörölgetve határozott javulást láttam.

 

 

Szódabikarbóna (+citrom)

Az utolsó „versenyző” a szódabirakbóna volt, amiből nem sajnáltam, jó három-négy evőkanálnyit bele is öntöttem a bögre aljába, hogy aztán egy kevés vízzel öntsem fel, és így dörzsöljem át a bögrét egy mosogatószivaccsal. Utólag belátom, hogy ez teljesen indokolatlan volt, valószínűleg elég lett volna az is, ha a nedves mosogatószivacsra szórok egy kis port, és azzal súrolom át a bögrét, de mivel 70 forint egy zacskó szódabikarbóna, azért olyan nagy károm így sem keletkezett.

Az eredmény engem is meglepett, a bögre alján lévő teafolt azonnal eltűnt, úgyhogy nem gondolkodtam sokat, azonnal neki is láttam, hogy a többi bögrémet is megmentsem egy kis szódabikarbónával.

Mivel úgyis ott volt a konyhapulton, a már jórészt kifacsart citromfélből is préseltem még pár cseppet a porra, és az azonnal meginduló pezsgéstől úgy éreztem magamat, mint egy kémikus, aki éppen magabiztosan veszi fel a harcot az elemekkel.

Hihetetlen volt, de tényleg csak néhány mozdulatot vett igénybe, és az összes teafoltos, sőt a teljesen elszíneződött bögrém is makulátlanul fehér lett – ami azt illeti, élőben még szebben is néznek ki, mint a képeken, ahol a lámpa fénye miatt kicsit sárgásnak látszanak.

Szóval, ha legközelebb elszíneződik egy bögre, most már tudom: szódabikarbóna és citromlé! Most már csak a makacs orrfolyásra kellene valami bombabiztos házi módszert találnom, és egyetlen influenzaszezon sem állhat az utunkba.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv