Rengeteg ételt dobunk ki! 5+1 tipp, hogy minimalizáld a kukád tartalmát

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy 2017-es felmérés szerint elképesztő mennyiségű, mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer landol minden évben a Magyarországi kukákban. Ez fejenként évi 68 kilogrammot jelent, vagyis a statisztika szerint te is minden hónapban több mint 5 és fél kiló ételt dobsz ki. A Földművelésügyi Minisztérium szerint globális szinten az előállított ételek harmada veszik így kárba. Ha téged is zavar ez a hihetetlen mértékű pazarlás, adunk pár tippet, hogy amit megveszel, azt valóban fel is tudd használni. (X)

Tervezz előre!

Van az úgy, hogy meglátsz valamit a boltban, és nem tudsz ellenállni neki, de ne hagyd, hogy a vásárlásaid impulzus-szerűek legyenek, mert ez egyenes út a pazarláshoz! Mikor bevásárlólistát írsz, ne csak azt írd fel, amire aktuálisan szükséged van, tervezd meg azt is, hogy mit fogsz enni a héten, ehhez mire van szükséged, mi lesz az, amiből valószínűleg marad ki és azt hogyan tudnád felhasználni a hét további részében.

Lehet, hogy kell egy kicsit matekozni az alapanyagokkal, de végül megéri: nem csak kevesebb ételt dobsz majd a kukába, de kevesebbet is fogsz költeni, így minden szinten jól fogsz járni.

Nézd meg, hogy van-e otthon!

Hányszor fordult elő veled, hogy a boltban kezdtél el gondolkodni rajta, hogy vajon van-e még otthon makaróni tészta, és jó-e még a tojás, ami a hűtőben van? Ilyenkor sokan hajlamosak rá, hogy biztos, ami biztos alapon vegyenek még egy dobozzal az adott élelmiszerből, hogy aztán otthon kiderüljön, hogy még bőven volt a spájzban, a minősége sem járt le, ellenben az újonnan vettnek így már lehet, hogy le fog, mielőtt felhasználásra kerülne.

Mielőtt bevásárolni indulsz, nézd végig a konyhádat és a hűtőszekrényedet, pillants rá a romlandó ételek lejárati dátumára, hogy ne csak azt tudd, mire van szükséged, abban is biztos legyél, ha nem kell megvenned valamit!

Fagyaszd le!

Nem is gondolnád, mennyi minden van, amit le lehet fagyasztani: pedig mehet a mélyhűtőbe a tészta, a rizs, a tojás sárgája, fehérje, a kenyér, a tejszínhab, és természetesen a zöldségek és a gyümölcsök is. Ha látod, hogy valami nem fog elfogyni vagy nem fogod felhasználni, ne pakolgasd a hűtőben, amíg megromlik, inkább fagyaszd le. Jól fog jönni később, ha esetleg nincs időd ebédet készíteni, vagy gyorsan kellene összedobni egy vacsorát.

Rengeteg ételt dobunk ki! 5+1 tipp, hogy minimalizáld a kukád tartalmát

Kép: belchonock/depositphotos.com

Adományozz!

Bár az élelmiszerek továbbadására, adományozására szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok vonatkoznak, ha találsz a környezetedben ilyesmivel foglalkozó civil szervezetet, ők segíthetnek abban, hogyan juttasd el a számodra fölöslegessé vált ételt a rászorulóknak, de a közvetlen környezetedben is szét nézhetsz: tehetsz apró szívességet egy kollégádnak, és vihetsz két adag ebédet, hogy együtt egyetek, vagy lehet, hogy lakik például a házatokban olyan idős ember, rászoruló vagy sok gyerekes család, akik tudnak mit kezdeni egy tálca süteménnyel vagy a plusz étellel.

Írj listát arról, mit eszel!

Bár evidensnek tűnhet, hogy az ember ismeri a saját szokásait, mégis könnyen lehet, hogy éppen az olyan egyértelmű dolgokra, mint hogy mit eszel meg, és mit nem, nem figyelsz oda igazán.

Néhány héten keresztül vezess listát arról, hogy milyen élelmiszereket vásároltál, és miket dobtál ki a kukába, így pontosabb képet kapsz arról, hogy mi az, amiből hajlamos vagy fölöslegesen vásárolni, esetleg mi az, amit mindig megveszel, de sosem eszel meg. Ha jobban ismered a saját igényeidet, kisebb az esélye, hogy fölöslegesen viszel haza élelmiszert.

+1 Válassz egy adagos, előre elkészített ételt!

Ha sietős, rohanós napod van, és tudod, hogy alig fogsz enni, ne állj neki vásárolni, mert a megvett ételek nagy része jó eséllyel csak megromlik, mielőtt elkészítenéd.

Ma már nem kell kompromisszumot kötnöd, a SPAR enjoy. salátái és szendvicsei például gyors és kényelmes alternatívái lehetnek a főzésnek, ráadásul tökéletesen elegendőek egy-egy embernek is, így nem esel abba a hibába, hogy túl sok ételt készítesz, amit aztán nem tudsz megenni, vagy megunsz, és a nagy része a kukában köt ki.

Vegyél annyit, amennyit megeszel, és csak abból, amit megeszel – az előre csomagolt saláták és szendvicsek nem hagynak maguk után fölösleges melléktermékeket.

Rengeteg ételt dobunk ki! 5+1 tipp, hogy minimalizáld a kukád tartalmát

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!