Mennyi idő után kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Mennyi idő után kell kidobni a mosogatószivacsot? Meg fog lepni a válasz

Ha meg kellene mondani, mi lehet az a pont a lakásban, ahol a legtöbb baktérium van, valószínűleg a vécével vagy a lefolyókkal kezdenél, esetleg a kéztörlő kendőkkel, ha te is hajlamos vagy elfelejteni, hogy kimosd őket. Az igazság azonban ennél sokkal drámaibb...

Ott lakik a tiszta edények környékén

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a sokkoló igazság az, hogy a legtöbb baktérium – az összes baktériumot és a fekália baktériumokat is ideértve – a mosogatószivacsodon lakik. Első hallásra ez sokkoló információ lehet, de a professzor állítja: bizony, ez a kis szivacs lehet a legkoszosabb pont az otthonodban. És hogy miért?

Az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek” – mondja a professzor. Így belegondolva persze már egészen logikusnak tűnik a dolog, de ha már ettől is kiborultál kicsit, szólunk, hogy lesz még rosszabb is. Szoktál például a konyhaszivaccsal takarítani a konyhában? Persze, ki nem? Hát most kiderült, hogy talán mind rosszul tesszük.

Amikor a szivaccsal takarítod a konyhádat, potenciálisan baktériumokat juttatsz át egyik felületről a másikra” – magyarázza Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora.

Tegyük fel, hogy a mosogatószivaccsal elmosod a vágódeszkát, amin nyers húst vágtál, majd a szivaccsal gyorsan letörlöd az asztalt is. Oké, hogy közben átfuttattad a szivacsot a csap alatt, de ez nem fogja elpusztítani a nyers húsból származó baktériumokat, amiket máris egyenletesen eloszlattál a konyhaasztalodon. De mit tehetsz a baktériumok ellen? 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?