Méhecskementés házilag, avagy segítsd e létfontosságú rovarok fennmaradását

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A levenduláim egy év alatt hatalmas bokorrá nőttek, és nyáron temérdek virággal árasztják el a kertünket. Csak úgy zsongnak rajtuk a különféle bogarak, rovarok – köztük a méhek. Öröm rájuk nézni, ahogy serénykednek a virágokon és jó érzés, hogy pusztán a tudatos növényültetéssel is tehettem értük valamit. Elvégre ők értünk is dolgoznak! Utánajártam, még milyen módszerekkel tudjuk házilag menteni, segíteni ezek a hasznos rovarokat.

Ültess megfelelő növényeket!

Ha te is kertrendezés előtt állsz, vagy még agyalsz azon, milyen virágokat ültess a balkonodra, akkor jó, ha nem csupán esztétikum alapján választasz. Persze, elsődlegesen a környezetet kell figyelembe venned, hiszen ha a növényed nem érzi jól magát, akkor virágot sem fog hozni, így nem igazán tudod segíteni a méheket.

Bármilyen gyümölcsfát ültetsz, duplán jót teszel magadnak, hiszen nem csak a méheket és a környezetet támogatod, hanem még táplálékot is biztosítasz a családod számára.

A gesztenye-, a hársfa és az akác is remek választás. A méhek imádják az illatos virágokat, így a jázminok is szóba jöhetnek, és az orgona, a kékszakáll, a sudárzsálya, a borostyán is nagy kedvencük ezeknek a rovaroknak. De próbát tehetsz a szarkalábbal, a körömvirággal, a csillagfürttel, a veronikával és a kasvirággal is.

Készíts méhecskehotelt!

A következő családi projekt nálunk a méhecskehotel elkészítése, amit egészen közel a biztos táplálékforráshoz, a levendulák tövébe fogunk elhelyezni. A méhecskehotel lényege, hogy a nem támadékony, magányosan élő fajok megtelepszenek az apró lyukakban és ott utódokat nevelnek, így szó szerint te készíthetsz házat a rovaroknak. Ezek a fajok nem „csak” azért hasznosak, mert segítik a méhek munkáját és maguk is beporzók, hanem mert a lárváiknak vadásznak, és a számunka sokszor káros rovarokat, bogarakat gyűjtik be eleségnek.

Te is könnyedén készíthetsz ilyen lakást a méheknek, elegendő, ha feltekersz egy használt nádszövetet, a végeit levágod, majd henger formában összedrótozod – már fel is akaszthatod valamelyik gyümölcsfára.

Az is remek választás, ha egy vastagabb kuglit 3-10 milliméteres fúróval 3-10 centi mélyen több helyen megfúrsz. Érdemes a kuglinak lábakat készíteni, így nem szívja fel a vizet a földről, és biztonságban növekedhetnek odabenn a lárvák.

Készíts itatót!

Sokat segíthetsz a különféle rovaroknak, köztük a méheknek, ha készítesz egy itatót a számukra. Ez végképp nem kerül nagy erőfeszítésbe, ugyanis elég, ha kiteszel egy tálba vizet, amit persze mindig pótolsz, miután elpárolgott.

Ami fontos, hogy a tálba tegyél kisebb-nagyobb kapaszkodókat, hiszen a vízbe könnyen belefulladnak a méhek, ahogy az gyakran látszik is a pocsolyákban, itatókban.

Néhány kavics, egy réteg tőzeg ideális erre a célra, de az is tökéletes, ha kiraksz egy nedves szivacsot, ugyanis erről szintén le tudják szívni a méhecskék a számukra szükséges vízmennyiséget.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!