5 szuper dolog, amire használhatod az illatos levendulaolajat

Nagy Niki
Írta: ,

Egyre több felhasználási módját fedezik fel az illóolajoknak – nem csoda, hiszen kezd előretörni a természetességre való törekvés és a mesterséges hozzávalók kizárásának igénye. Az illóolajoknak rengeteg szerepük lehet a mindennapi életünkben, persze attól is függően, hogy milyen illatról beszélünk – a levendulát például rendszerint a nyugalommal és az alvással hozzák összefüggésbe, de ennél jóval sokrétűbben is használható.

A levendulaolaj valószínűleg serkentőleg hat a hajnövekedésre, és az is elég sanszos, hogy ha használod, akkor sokkal erősebb hajszálaid lesznek.

Azért ez az óvatos megfogalmazás, mert eddig csak egereken végeztek ezzel kapcsolatban kutatásokat, azt viszont dögivel: egy 2016-os kísérlet például kimutatta, hogy az egerek szőre lényegesen gyorsabban nő, ha a bőrükbe levendulaolajat masszíroznak, más kutatás pedig azt is bizonyította, hogy erősebben és fényesebben nő az új szőr, mint a régi.

Emberekkel még nem végeztek kutatásokat, de ártani nem árthat egy kis illóolaj a fejbőrre – csak arra figyelj, hogy teljesen tisztát és adalékanyagmenteset vegyél!

Gyulladásos vagy égési sérült bőrre gyakran alkalmaznak száz százalékos, higított levendulaolajat, mert gyulladáscsökkentő hatásai vannak.

2012-ben egy klinikai fázisig eljutott kutatás is készült arról, hogy hatékony lehet ebben az esetben, de fontos, hogy nyílt sebre azért ne nagyon kenegesd.