A legtutibb mélyhűtős tippek, amikkel rengeteg időt megspórolhatsz

Nagy Niki
Írta: ,

Ha magadra főzöl, az egész folyamat egy véget nem érő kínlódásnak tűnhet – mire kész van egy fogás, a másik fele már elfogyott, órákig állsz a konyhában azért, hogy minden néhány óra alatt elfogyjon.

Néhány mélyhűtős tipp viszont segíthet időt spórolni, és egy kicsit egyszerűbbé tenni az egész folyamatot.

Fagyaszd le a csirkemellet – aztán fagyasztva süsd meg!

Sokan azért nem szeretnek húst lefagyasztani, mert utána sokáig tart, amíg felengedik, és nem tudják azonnal felhasználni, ha éppen van idejük főzni. Csakhogy a nyers csirkemellet fagyasztva is meg lehet sütni, csak egy kicsit tovább tart. Persze nem serpenyősre gondolunk, de a sütőben egy idő után magától is felenged a hús.

Ha van időd, persze jobb, ha kiengeded, de nem történik akkor sem semmi, ha azonnal akarod felhasználni.

A pizzatészta is mehet a fagyóba

A pizza az egyik leggyorsabb és legfinomabb vacsora a világon – na persze nem a boltban kapható mélyhűtött pizzára gondolunk, hanem arra, aminek magad csinálod a tésztáját. Érdemes ilyenkor nagyobb adagot csinálni, kinyújtani, majd tölcsér alakúra felcsavarni – a csavarás azért kell, hogy ha szükséged van rá, gyorsan ki tudd olvasztani, és már kenheted is rá a kedvenc hozzávalóidat.

Csinálj nagy adagot a levesből!

Ha a levesről van szó, kisebb adagot csinálni ugyanannyi időbe telik, mint nagyobbat. Ha már főzöl, akkor készíts annyit, hogy későbbre le is tudj fagyasztani belőle. Nagyon jól jön egy finom, meleg leves, főleg ebben a hidegebb időben, amit egyszerűen csak kiveszel a fagyasztóból, felolvasztasz, és nem kell vele órákat szenvedned, és megvárni, amíg a zöldségek és húsok megfőnek.

Dobd bele nyugodtan a rizottót is!

A rizottó egy olyan étel, amit nem biztos, hogy magunktól feltétlenül lefagyasztanánk, pedig direkt ilyen célra készített zacskókban nagyon jól tárolható. Ez is egy olyan egytálétel, amivel utána nem kell majd foglalkoznod, ha megkívánod, kiolvasztod, és már kész is a finom vacsora.

Tedd el a köreteket!

Sokszor a főétel megfőzésével vagy megsütésével nincs alapvetően probléma, viszont köretet már nincs kedve az embernek csinálni. Ehhez lehet jó megoldás az, ha az olyan köreteket, mint a rizs, a krumplipüré, a bulgur, a köles, vagy bármi ehhez hasonló, egyszerűen készen lefagyasztjuk. Így ha szükség van rájuk, csak elő kell szedni őket a mélyhűtőből.

Nyugodtan dobd bele a lepényeket is!

Egyre nagyobb divat mindenből lepényt csinálni akár köretnek, akár főételnek: cukkiniből, csicseriborsóból, krumpliból is készülnek ilyenek, amelyeket egyébként nem egyszerű elkészíteni, hiszen mellettük kell állni a serpenyőnél, hogy ne égjenek oda. Éppen ezért, ha egyszer kész vagy egy nagyobb adaggal, egészen nyugodtan fagyaszd le a megmaradt darabokat – aztán serpenyőben pár perc alatt újra felmelegítheted őket, ha kellenek.

Vágj össze mindent!

Ha valamilyen összetevő éppen akciós, vagy többet vettél belőle, mint kellett volna, vágd össze, és fagyaszd le erre gyártott zacskókban! Így ha már nem lesz szezonja a gyümölcsnek vagy a zöldségnek, vagy drágul a csirkemell, egész egyszerűen ki kell venned a hűtőből az adagokat, és már össze sem kell vágnod őket.

Képek forrása: volare2004/depositphotos.combelchonock/Depositphotos.com