Kreatív konyha, hogy semmi se landoljon a kukában

Szabó Erzsébet,
Míg földünk egyik fele éhezik, addig másik fele őrült ütemben pazarol. Manapság tényleg nem könnyű megtalálni az egyensúlyt: az ételek mennyiségével nem csak a fogyasztásukkor lehet gond, akkor is, amikor még csak a kosaradban, majd feleslegként a kukádban landolnak.
1/6 Mi legyen a kenyérrel?
1/6 Mi legyen a kenyérrel?
Az egyik leggyakrabban a kukában landoló élelmiszerünk a kenyér, pedig ezt az alapanyagot igazán sokoldalúan felhasználhatod.
Amennyiben van otthon darálód, könnyen készíthetsz belőle zsemlemorzsát. Reszelőt is használhatsz helyette, csak az kicsit macerásabb. A megszárított zsemlékkel, kenyérszeletekkel bármikor dúsíthatod a fasírtot, sőt, isteni tölteléket csinálhatsz a csirkecomb mellé.
Amennyiben a kenyér még nem teljesen száraz, szeleteld fel vékonyan, majd kockázd egyforma darabokra. Alacsony hőmérsékleten pirítsd ropogósra, és már mehet is a krémlevesbe!
Gondosan lezárt zacskóban hosszan tárolhatod, és bármikor felhasználhatod.
2/6 Maradék köretek
2/6 Maradék köretek
A húsfélék a legtöbb háztartásban gyorsan fogynak, de ugyanez a köretekről nem feltétlenül mondható el, és ezért gyakran landolnak a kukában. Pedig könnyen készülhetne belőlük új ebéd!
A maradék rizs pl.
tökéletes a húsgombócokhoz, vagy a rakott finomságokhoz. Egyszerűen tedd alsó réteg gyanánt egy kivajazott tepsibe, majd fűszeres, hagymás, pirított darált húst halmozz rá.Ezután jöhet a zöldség, végül pedig egy jó adag sajt, vagy tejföl, paradicsomszósz – ezekből akár minden réteg közé is tehetsz.
A maradék tésztából ugyancsak készülhet rakott étel, de csirkemell csíkokkal, zöldségekkel, gombákkal és tejszínnel pillanatok alatt olyan finomságot dobhatsz össze, amit a család férfitagjai is garantáltan díjaznak.