Kreatív konyha, hogy semmi se landoljon a kukában

Írta: ,

Míg földünk egyik fele éhezik, addig másik fele őrült ütemben pazarol. Manapság tényleg nem könnyű megtalálni az egyensúlyt: az ételek mennyiségével nem csak a fogyasztásukkor lehet gond, akkor is, amikor még csak a kosaradban, majd feleslegként a kukádban landolnak.

Mi legyen a kenyérrel?

1/6 Mi legyen a kenyérrel?

Az egyik leggyakrabban a kukában landoló élelmiszerünk a kenyér, pedig ezt az alapanyagot igazán sokoldalúan felhasználhatod.

Amennyiben van otthon darálód, könnyen készíthetsz belőle zsemlemorzsát. Reszelőt is használhatsz helyette, csak az kicsit macerásabb. A megszárított zsemlékkel, kenyérszeletekkel bármikor dúsíthatod a fasírtot, sőt, isteni tölteléket csinálhatsz a csirkecomb mellé.

Amennyiben a kenyér még nem teljesen száraz, szeleteld fel vékonyan, majd kockázd egyforma darabokra. Alacsony hőmérsékleten pirítsd ropogósra, és már mehet is a krémlevesbe!

Gondosan lezárt zacskóban hosszan tárolhatod, és bármikor felhasználhatod.

Maradék köretek Kép forrása: hostthetoast.com

2/6 Maradék köretek

A húsfélék a legtöbb háztartásban gyorsan fogynak, de ugyanez a köretekről nem feltétlenül mondható el, és ezért gyakran landolnak a kukában. Pedig könnyen készülhetne belőlük új ebéd!

A maradék rizs pl.

tökéletes a húsgombócokhoz, vagy a rakott finomságokhoz. Egyszerűen tedd alsó réteg gyanánt egy kivajazott tepsibe, majd fűszeres, hagymás, pirított darált húst halmozz rá.

Ezután jöhet a zöldség, végül pedig egy jó adag sajt, vagy tejföl, paradicsomszósz – ezekből akár minden réteg közé is tehetsz.

A maradék tésztából ugyancsak készülhet rakott étel, de csirkemell csíkokkal, zöldségekkel, gombákkal és tejszínnel pillanatok alatt olyan finomságot dobhatsz össze, amit a család férfitagjai is garantáltan díjaznak.

Kidobásra ítélt húsok Kép forrása: heatherlikesfood.com

3/6 Kidobásra ítélt húsok

Csak némi fantáziára van szükséged ahhoz, hogy a maradék húsokból teljesen új ételt varázsolj!

A sült húsokat bármikor apró darabokra tépkedheted, és fantasztikus salátákat készíthetsz a segítségükkel.

Ha a vártnál jóval több hús maradt meg, akkor kockázd fel, majd futtasd meg egy kis paprikás olajon, végül főtt rizzsel és zöldségekkel összeforgatva tálald: már el is készült a tökéletes rizseshús.

Amennyiben van időd a konyhában sürgölődni, daráld le a húst, ízlésed szerint ízesítsd, majd kevés zsiradékkal vagy tejföllel, zöldséggel dúsítva készíts belőle isteni szendvicskrémet.

Újragondolt alaplevek Kép forrása: jamieoliver.com

4/6 Újragondolt alaplevek

Több ételhez szükséges külön előfőzni a zöldségeket, húsokat, az így hátramaradó lé pedig sajnos sok esetben a lefolyóban a landol – az ízekkel karöltve.

Az újrahasznosításra tökéletes példa az előfőzött sonka, vagy csülök alapleve.

Ezekből isteni bableves, vagy éppen lencsefőzelék készülhet, a füstös íz kiváló alapot biztosít egy újabb mennyei főétkezéshez.

A maradék hús- vagy zöldséglevest se jusson eszedbe kiönteni! Szűrd le, majd ha nem tudod rögtön felhasználni, kisebb dobozokban tedd a fagyasztóba.

Romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek Kép forrása: countryliving.com

5/6 Romlásnak indult gyümölcsök és zöldségek

Attól, hogy a zöldségek és gyümölcsök valahol megnyomódtak vagy elszíneződtek, egyáltalán nem biztos, hogy használhatatlanok.

A hibás részeket eltávolítva bármikor készíthetsz belőlük turmixot, vagy egyszerűen kifacsarhatod a levüket.

Az érett gyümölcsökből isteni kompót készülhet, csak ne főzd őket túl sokáig.

Amennyiben még így sem nyerték el a tetszésedet, hagyd egy éjszakát állni a kompótot: másnapra a gyümölcsök átadják ízüket a víznek, és szűrés után isteni gyümölcslevet fogyaszthatsz.

Gondolkozz előre!

6/6 Gondolkozz előre!

Manapság sok családban nem lehet elég helyen megfogni a kiadásokat, márpedig minden élelmiszer, ami a kukában landol, valódi pénzkidobás. Persze az alapok a vásárlásnál kezdődnek, de nehéz nem elcsábulni az akciók láttán.

Fontos, hogy a lejárati dátumot minden esetben figyelemmel kísérd, ha egy alapanyagot záros időn belül kell felhasználnod, akkor vagy gyorsan főzz belőle valamit, vagy tedd a fagyasztóba – így frissen veheted elő, amikor szükséged van rá.

Végül fontos, hogy ne csak bevásárlólistát írj, hanem menütervet is készíts, így sokkal pontosabban el tudod dönteni, miből mennyit kell vásárolnod.