Kreatív konyha, hogy semmi se landoljon a kukában

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Míg földünk egyik fele éhezik, addig másik fele őrült ütemben pazarol. Manapság tényleg nem könnyű megtalálni az egyensúlyt: az ételek mennyiségével nem csak a fogyasztásukkor lehet gond, akkor is, amikor még csak a kosaradban, majd feleslegként a kukádban landolnak.

Mi legyen a kenyérrel?

Az egyik leggyakrabban a kukában landoló élelmiszerünk a kenyér, pedig ezt az alapanyagot igazán sokoldalúan felhasználhatod.

Amennyiben van otthon darálód, könnyen készíthetsz belőle zsemlemorzsát. Reszelőt is használhatsz helyette, csak az kicsit macerásabb. A megszárított zsemlékkel, kenyérszeletekkel bármikor dúsíthatod a fasírtot, sőt, isteni tölteléket csinálhatsz a csirkecomb mellé.

Amennyiben a kenyér még nem teljesen száraz, szeleteld fel vékonyan, majd kockázd egyforma darabokra. Alacsony hőmérsékleten pirítsd ropogósra, és már mehet is a krémlevesbe!

Gondosan lezárt zacskóban hosszan tárolhatod, és bármikor felhasználhatod.

Maradék köretek Kép forrása: hostthetoast.com

A húsfélék a legtöbb háztartásban gyorsan fogynak, de ugyanez a köretekről nem feltétlenül mondható el, és ezért gyakran landolnak a kukában. Pedig könnyen készülhetne belőlük új ebéd!

A maradék rizs pl.

tökéletes a húsgombócokhoz, vagy a rakott finomságokhoz. Egyszerűen tedd alsó réteg gyanánt egy kivajazott tepsibe, majd fűszeres, hagymás, pirított darált húst halmozz rá.

Ezután jöhet a zöldség, végül pedig egy jó adag sajt, vagy tejföl, paradicsomszósz – ezekből akár minden réteg közé is tehetsz.

A maradék tésztából ugyancsak készülhet rakott étel, de csirkemell csíkokkal, zöldségekkel, gombákkal és tejszínnel pillanatok alatt olyan finomságot dobhatsz össze, amit a család férfitagjai is garantáltan díjaznak.