Újítsd fel a kopott, foltos, öreg szőnyeget: szebb lesz, mint új korában

Zabolai Margit
Írta: ,
Újítsd fel a kopott, foltos, öreg szőnyeget: szebb lesz, mint új korában

Egy kisebb vagy nagyobb szőnyeg egészen megváltoztathatja a szoba hangulatát, otthonosabbá, vidámabbá, vagy éppen modernebbé teheti azt – persze, csak akkor, ha a szövet szép állapotban van. Tippjeinkkel a régi kárpitot is felfrissítheted, és még a foltoktól is megszabadulhatsz.

Szőnyegtisztító por helyett

A szőnyegtisztító porok felfrissítik a szőnyeg illatát, és a mélyebben lapuló szennyeződéseket is a felszínre hozzák, amiket aztán már egyszerűen csak össze kell porszívóznod.

A drága porok helyett azonban nyugodtan használhatsz szódabikarbónát is, amihez esetleg mentalevelet, citromfüvet vagy szárított levendulát keverhetsz néhány nappal a használat előtt, ha illatosítani is szeretnéd a szőnyeget.

A port egyenletesen terítsd el, hagyd egy órán át állni a szőnyegen, amíg minden szagot és szennyeződést magába szív, majd alaposan porszívózd át a szőnyeget.

Friss színek, mintha új lenne

A szőnyegek szép színe vagy szemet gyönyörködtető mintája idővel megfakulhat, és így a szőnyeg már nem nyújt olyan szép látványt.

Legközelebb, miután alaposan összeporszívóztál, keverj el egy rész ecetet három rész vízzel, majd az oldatba márts egy puha kefét, és alaposan dörzsöld át vele a szőnyegedet.

Nem kell aggódnod, az ecet erős illata egy gyors szellőztetés után gyorsan elszáll, a szőnyeg színe azonban olyan friss lesz, mintha csak tegnap vetted volna.

Ez a módszer akkor is segít, ha például egy bútort tolsz arrébb, és a szőnyegen meglátszó különbségeket szeretnéd eltüntetni.

Fókuszban

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!