Kipróbáltam a gőztisztítót csempén, sütőben, vízkövön – Megéri-e beruházni rá?

Zabolai Margit
Írta: ,
Kipróbáltam a gőztisztítót csempén, sütőben, vízkövön – Megéri-e beruházni rá?

Régóta tervezgetem egy gőztisztító beszerzését, de a kérdést végül a nem levehető kanapéhuzat és a macska párosítása döntötte el. Vásárlás előtt próbáltam a neten tájékozódni, de nem igazán találtam személyes tapasztalatokon alapuló beszámolót, így most hiánypótló írás következik: megvettem, hazavittem, egy csomó felületen kipróbáltam, és most elmondom, mire jutottam.

Technikai részletek

Mivel nem volt összehasonlítási alapom, ezért vásárláskor most nem annyira a műszaki szempontok, mint az ár volt a döntő szempont.

Végül egy internetes áruházból választottam gőztisztítót, valamivel kevesebb, mint 10 ezer forintért.

A gép 1200 W-tal működik, a tartálya aránylag kicsi, nagyjából másfél-két deciliter vizet lehet bele tölteni, de ez nem is baj, mert olyan 40-50 perc fújkálásig ez kitart, és maga a gép is még viszonylag könnyen megtartható akár fél kézzel is.

A tisztítóhoz különböző fejeket adtak, ez viszont szerintem mindenkinél legyen majd szempont: a kefés henger nélkül mit sem érne az egész, és a kis, nehezen hozzáférhető helyek tisztítására mellékelt fújóka is nagyon hasznos.

Használat előtt

Mielőtt bárki hozzáfog a gőztisztítós nagytakarításnak, szólok, hogy a biztonsági utasításokat tényleg nem árt komolyan venni. Fantasztikus, hogy vegyszerek nélkül dolgozhatunk, de a forró gőz valóban nagyon forró.

Ne kapkodj, ne legyél figyelmetlen, és eszedbe se jusson újratölteni a tartályt, amíg nem hűlt ki, mert a hirtelen felmelegedő víz gejzírként fog visszacsapni.

Nekem sikerült egy kicsit meg is égetnem a lábamat, de azt hiszem, ha az ember tudomásul veszi, hogy most valóban forró gőzzel – és persze felforrósodó tisztítóeszközzel – dolgozik, és ennek megfelelően óvatos, akkor az ilyen balesetek elkerülhetőek.

Kisgyerek, kisállat semmi esetre se legyen a közelben takarításkor!

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv