Készülj fel a hidegre - 7 tárolási trükk, hogy hónapokig elálljanak a zöldségek és gyümölcsök

Írta: ,

Itt az ősz és pikk-pakk a tél is megérkezik hamarosan, ezért érdemes időben felkészülni rá. Töltsük fel szervezetünket minél több vitaminnal, hogy megerősíthessük az immunrendszerünket. Télen viszonylag nehéz hozzájutni a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, de szerencsére vannak olyanok, amelyek akár hónapokig is elállnak a kamránkban, pincénkben, ha megfelelő körülmények között tároljuk őket. Mutatjuk, mire kell ügyelned!

1/7 Alma

Az alma szerencsére sokáig, akár több hónapig is eláll, kiváló vitaminforrás a téli hónapokban. Nem mindegy azonban, hol és milyen körülmények között tároljuk.

Ha ugyanis nem megfelelően bánunk vele, akkor sokkal hamarabb megérik és megromlik. Válasszunk neki egy hűvös helyet, ahol 0-3 fok körüli a hőmérséklet.

Mosatlanul tegyük el őket egy ládába vagy kosárba, és érdemes hetente egyesével átforgatni őket. Ha valamelyik véletlenül megromlott, vegyük ki a többi közül, nehogy baj érje a többit is.

Hagyma Kép forrása: flickr.com

2/7 Hagyma

A hagyma szintén sokáig tárolható, ugyanakkor nagyon óvatosan kell vele bánni. Első lépésben arra kell ügyelnünk, hogy csak hibátlan, sérülésmentes hagymát tároljuk.

Ha észrevesszük, hogy valamelyikről hiányzik a külső burok vagy van rajta sérülés, azokat tegyük félre és először azokat használjuk fel.

Érdemes 0 fokon tárolni őket, ha ugyanis melegebb a levegő, hamar kihajt, ha pedig hidegebb van, akkor megfagy.

Burgonya Kép forrása: lostragaldabas.net

3/7 Burgonya

Mielőtt eltennénk a burgonyát, nézzük át alaposan, van-e rajta vágás, sérülés vagy rohadás, ugyanis ez hamar átterjedhet a mellette lévőre.

Tárolni 10 fok körül érdemes, száraz és hűvös helyen, lehetőleg a pincében.

Ha ennél melegebb van, akkor hamar kicsírázik. Ilyenkor a csírát minél előbb el kell távolítani.

A másik véglet: ha véletlenül fagy éri, akkor íze édessé, ehetetlenné válik.

Cékla Kép forrása: flickr.com

4/7 Cékla

Akár szeretjük, akár nem, a cékla az egyik legjobb vitaminforrás télen.

Sokáig eláll, ezért érdemes akkor fogyasztani, amikor a legnehezebb hozzájutni a zöldségekhez, gyümölcsökhöz.

A hűvös helyet kedveli, pincében és hűtőben érdemes tárolni.

A legjobb, ha a pincét választjuk, ahol homokba téve nagyon sokáig kibírja, de tehetjük ládába is, sorokba rendezve, a sorokat pedig papírral elválasztva egymástól.

Arra viszont ügyeljünk, hogy ne fagyjon meg.

Fejes káposzta Kép forrása: livestrong.com

5/7 Fejes káposzta

A káposzta szintén jóbarátunk, ha a téli vitaminforrásokra gondolunk.

Hónapokig eláll, így ősszel, télen is bármikor készíthetünk a friss zöldségből finomságokat, rakott ételeket, savanyúságot, esetleg salátákat.

Tárolhatjuk hűtőben és bármilyen száraz, hűvös helyen, ahol nagyjából 0-2 fok van és éri a levegő.

6/7 Sárgarépa

Sárgarépára az év minden szakában szüksége van a szervezetünknek, vitaminjainak hála télen pedig különösen.

Nem szereti a fényt és a meleget, ezért mindenképp olyan helyen tároljuk, ahol hűvös és sötét van.

A pince tökéletes hely lehet a számára, itt tud szellőzni, de kedveli azt is, ha fogyasztásáig homokba tesszük.

Sütőtök Kép forrása: circahappy.com

7/7 Sütőtök

Hamarosan itt a sütőtök szezonja, amit minden évben alig várunk. Szerencsére egy sokáig elálló finomságról van szó, ezért nem csak 1-2 hétig élvezhetjük az ízét.

Ha leszedjük a kertben vagy megvásároljuk a piacon, ügyeljünk rá, hogy maradjon szára, így sokkal tovább eláll és kevés az esélye annak, hogy romlásnak indul.

Semmi esetre se mossuk meg, tároljuk száraz körülmények között. A pince vagy a kamra tökéletes hely lehet a számára, tegyünk alá papírt és már kész is.