Izzadt, szagos, sárga foltos? Matrac mélytisztítás otthon, lépésről lépésre

Szőke Angéla
Írta: ,
Izzadt, szagos, sárga foltos? Matrac mélytisztítás otthon, lépésről lépésre

Kép forrása: unsplash

Elkészültünk ugyan a tavaszi nagytakarítással és elégedetten dőlünk hátra, de matrac is sorra került? Kevesen gondolnak rá pedig az egyik legszennyezettebb bútordarabunk, hiszen napi szinten nyolc órán keresztül használjuk. A szakértők szerint évente kétszer kellene tisztítanunk a matracunkat, úgyhogy ha eddig nem tetted, itt az ideje. Elmondjuk, hogyan kezdj hozzá a matracod mélytisztításához.

Ágyneműnket – ideális esetben – kéthetente mossuk és egyesek matracvédőt is használnak, de egyrészt természetesen azt is tisztítani kell, másrészt az alá is bejut a kosz. Kutatások szerint a nem megfelelően tisztántartott matracok felelősek lehetnek allergiás reakciókért vagy bőrbetegségekért is. Megdöbbentő, de a mindössze egy hete használt ágyneműn is van annyi baktérium, mint egy fürdőszobai kilincsen. Sokan szeretik a mai napig a tollal töltött párnákat, pedig azok elhanyagolva gombák melegágyai lehetnek.

Ha a laptopod az ágyban az öledben tartod, vagy a telefonod a párnádra teszed, tudnod kell, hogy ezeken a tárgyakon rengeteg bacilus tanyázik, ezért érdemes legalább 70 százalékos alkohol tartalmú fertőtlenítővel áttörölni őket, mielőtt ágyba bújunk velük. 

Amennyiben matracod nem foltos vagy nincs szaga, ez a sztenderd tisztítási protokoll:

  • Miután eltávolítottad az ágyneműt, porszívózd át alaposan az egész matracot. Fontos, hogy előtte a porszívófejet is alaposan megtisztítsd és lassú körökben haladj.
  • Szórj szódabikarbónát a matracra – jó sűrűn, ne sajnáld - oszlasd el egyenletesen és pár órán keresztül hagyd dolgozni. A legjobb, ha 24 órán keresztül úgy tudod hagyni. A por elveszi a kellemetlen szagokat, kivonja a nedvességet, majd a felszínre hozza és könnyen eltávolíthatóvá teszi a szennyeződéseket. 
  • Porszívózd fel alaposan a szódabikarbónát és szellőztess ki. Ne felejtsd el megtisztítani az ágy keretét, rácsát és az ágyvéget is. 
  • Húzz tiszta ágyneműt és kész is, ezt a procedúrát fél évente érdemes megcsinálni. 

Így tüntesd el a foltokat

Amennyiben a matrac foltos is, a folttisztítót sose fújd vagy öntsd közvetlenül a felszínére, hiszen nem akarjuk eláztatni mert nehéz kiszárítani. Mindig egy ruhára tedd a tisztítószert és ne dörzsöld, hanem nyomkodd a foltot, ellenkező esetben csak jobban szétterül a szöveten. Utána egy sima vizes, kicsavart – de nem csöpögő – ronggyal itasd fel a tiszítószert a matracról. A foltnak megfelelő tisztítószert használj, a testnedvek ellen más jó, mint például egy vörösborfolt ellen. 

photographee.eu/depositphotos.com

Így szabadulj meg a kellemetlen szagoktól 

Ha a matracon nem látsz foltot, de egy bizonyos területen mégis csúnyán „illatozik” - esetleg a háziállattól, ráejtett ételtől vagy ráöntött italtól - akkor is van egy egyszerű megoldásunk. A hatékony tisztító-koktél receptje a következő:

  • 1 teáskanál víz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál öblítő
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1-2 csepp fertőtlenítő
  • pár csepp a kedvenc illóolajodból (opcionális)

Egy rongyot márts bele a keverékbe, majd nyomkodd át az érintett területet, végül pedig önts rá egy jó adag szódabikarbónát, ami segít szépen kiszárítani. Ha lehet, egy teljes napig legyen rajta a por - de minimum pár órán keresztül - majd porszívózd össze.

Az atkák, baktériumok, gombák és a penész a meleg, nedves helyeket kedvelik, ezért ha pár fokkal csökkented a hőmérsékletet a hálószobában – ami egyébként kifejezetten egészséges is - már nem fogják olyan jól érezni magukat az ágyadban.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv