Így takarítsd ki és dobd fel az éléskamrát

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Így takarítsd ki és dobd fel az éléskamrát

Ősszel egyre inkább előtérbe kerül az éléskamra, hiszen ez a praktikus helyiség a legkiválóbb helyet biztosítja a hideg hónapokra félretett élelmiszerek tárolására. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy fokozottan ügyelj a tisztántartására és a rendszerezés fontosságára.

A takarítás nem maradhat el!

Az őszi nagytakarításba mindenképpen érdemes bevonni az éléskamrát is, sőt, talán ezzel a helyiséggel a legjobb kezdeni az egész procedúrát.

Mielőtt bekerülne az összes télre szánt finomság a polcára, érdemes megalapozni a lekvárok, szörpök, savanyúságok, füstölt húsok helyét.

A takarítás első lépéseként az a legjobb, ha a szelektálással polconként haladsz, így egyrészt biztos, hogy semmi sem marad ki, másrészt az is garantált, hogy romlott, vagy használhatatlan alapanyag nem foglalja a helyet. 

Ahogy az a takarításnál már megszokott, alapszabály, hogy fentről haladunk lefelé, tehát a legfelső polcot tedd először rendbe, hogy port semmiképpen se söpörj le a frissen rendbetett befőttekre, megtisztított zöldségekre.

Ügyelj a tisztaságra!

Az éléskamrában a tisztaságot rendszeresen ellenőrizni kell, s ebben a helyiségben a legnagyobb ellenséged nem a por lesz.

Mivel az éléskamrák általában kicsik és kevésbé szellősek, sajnos könnyen felütheti bennük a fejét a penész, ami az élelmiszereket tekintve az egyik legveszélyesebb gombafajta.

A nagytakarítás során mindenképpen érdemes fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre, penészirtó termékek használatával.

Ezen felül szerencsés a helyiségben elhelyezni egy tablettás páraelszívót, ami azt a kevés párát is megkötheti, ami valamilyen módon bekerül az éléskamrába. Mindenképpen ügyelj arra, hogy rendszeresen szellőztess itt is, ha van ablakod, az a legjobb, derűsebb napokon nyugodtan tárd ki.

Rendszeresen ellenőrizd, nem penészesedett-e meg valamilyen nyers alapanyag, s ha találsz rothadó darabokat, minél előbb távolítsd el őket.