Így már élvezni fogod! 10 életre szóló vasalási tanács

Írta: ,

Ha megkérdezik tőle, melyik számára a legutálatosabb házimunka, a nők többsége azonnal rávágja, hogy a vasalás. A legtöbben pedig valószínűleg csak azért ódzkodnak a vasalástól ennyire, mert nem ismerik a megfelelő technikát, így lassan haladnak a munkával. Cikkünkben most adunk néhány tippet, amivel ez a házimunka sokkal könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb lehet! (x)

1. A titok: nyirkos ruha és gőzölés

Ha kézi vasalót használsz, a vasalást megnehezíti, ha teljesen száraz a ruha. Ilyen esetben ezért érdemes akkor nekikezdened a ruhakupacnak, ha még nyirkosak a holmik, és használd a permetezés, gőzölés funkciókat is. Még könnyebb dolgod van, ha beszerzel egy Philips gőzállomást, amely annyira erős gőzzel dolgozik, hogy még erre sem kell odafigyelned!

2. Csoportosíts hőfok szerint!

A kézi vasalóknál sokan abba a hibába esnek, hogy csak nekifognak a kupacnak, és olyan sorrendben vasalják a ruhákat, ahogy egymás után következnek. Pedig ebben az esetben időt lehet spórolni, és a ruhák elégetésének veszélyét is el lehet kerülni, ha először az alacsonyabb – selyem, szatén, gyapjú, szintetikus anyagok –, majd a magasabb hőfokot igénylő – pamut, vászon, len – anyagokat vasaljuk ki, hiszen a vasalás végére sokkal jobban felmelegszik az eszköz.

Ha úgy érzed, hogy neked ez túl pepecselős lenne, akkor válassz egy Philips gőzállomást, amelynél a dolog még egyszerűbb, ugyanis nincs szükség hőfokszabályozásra. Így egymás után bármit vasalhatsz, nem kell a ruhákat előválogatnod, jöhet a farmer után a szaténblúz, a pamutpóló és a selyemtop!

3. Hajtsd félbe!

Ha minden darabot úgy vasalsz ki, hogy mindkét oldalán, a teljes felületen végighaladsz, megértjük, hogy nem ez a kedvenc házimunkád, hiszen így valóban órákig tart. A nagyobb felületű darabokat – például az ágyneműket, törölközőket –, de akár a konyharuhákat is érdemes félbehajtva, gőzölve vasalni, majd ezt még egy hajtással megismételni, így rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg.

A Philips gőzállomással pedig még rövidebb lehet a folyamat, hiszen a forró, nagy erejű gőz miatt a vastagabb darabokat bátran hajthatod négybe, míg a vékonyabbakat akár hatba vagy nyolcba is!

4. Középen kezdd!

Rengeteg plusz munkát csinálhatsz magadnak akkor is, ha éleket és ráncokat vasalsz a ruhába. Éppen ezért érdemes a ruhák közepétől kifelé haladva vasalnod, hogy ezt elkerüld. A kényesebb daraboknál ne csinálj körkörös mozdulatokat sem vasalás közben, mert ezek nemcsak ráncolhatják, de ki is nyújthatják az anyagot.

Ha gőzállomást használsz, és véletlenül belevasalnál egy-egy élt a ruhába, érdemes a gőzt a belsejébe engedned, így tompíthatod a plusz ráncot.

5. Gyorsabb és lassabb mozdulatok

Ha kevesebb a gyűrődés, érdemes gyors mozdulatokat alkalmaznod a ruhákon, hogy minél hamarabb végezz. Ha viszont meggyűrődött az anyag, a lassabb vasalással spórolhatsz időt: ilyenkor inkább tartsd tovább egy ráncon a vasalót és gőzöld, mint hogy feleslegesen többször átmenj rajta.

A gőzállomás azonban itt is még több idődet megspórolhatja: a legújabb Philips PerfectCare Plus gőzállomás DynamiQ, vagyis automata gőzvezérlés funkciójával rendelkezik, így a gyorsabb mozdulatoknál automatikusan normál mennyiségű, míg a lassabbaknál erőteljesebb gőzt enged a ruha anyagába.

6. Szálirányba gőzölj

A gőz az egyik legjobb funkció a modern vasalóknál, de ezt is tudni kell helyesen alkalmazni! A gőzölős vasaló és a gőzállomás ugyanis hatékonyabban simítja a gyűrődéseket, ha szálirányba vasalsz, így időt spórolhatsz meg, ha megfelelő irányban maradsz a munka közben.

7. Csipke, hímzés, kényesebb anyagok, bélés

Vasaláskor mindannyiunk egyik nagy félelme, hogy el ne égessünk semmit. Éppen ezért a kényesebb anyagokat leterítve, míg a csipkét és a hímzést bolyhos törölköző alatt érdemes vasalnod, a béléseket pedig alacsonyabb hőfokon, mint a ruha színét.

Ennél még egyszerűbb, ha gőzállomást használsz: a Philips gőzállomások például éppen ezért képesek függőleges gőzölésre, vasalásra is. A kényesebb holmikat így kigőzölve néhány perc alatt kész lehetsz, és nem kell bajlódnod a letakarással és a béléssel sem.

8. Kényes részletek

Szintén sokak félelme, hogy a legkényesebb részletek vasalásakor ne keletkezzenek plusz ráncok az anyagon. A gallért például érdemes kivasalni mindkét oldalán, a csúcstól befelé haladva, a nyakkendőt textilzsebkendővel lefedve, a fém és műanyag részleteket pedig körbevasalni, hogy ne karcolják fel a vasalót.

A gőzállomásokkal a cipzárakon és a mintákon is átmehetsz függőleges vagy távoli gőzöléssel, a gombok pedig könnyebben kikerülhetőek a speciális orrkiképzésnek köszönhetően. A vasalás végén extra erős gőzlövettel érdemes lekezelned a kényesebb darabokat, így sokkal jobb lesz a végeredmény!

9. Akaszd fel rögtön!

Ha már ennyit fáradoztál a ruhák kivasalásával, akkor egy apró trükkel elérheted, hogy tartós maradjon az eredmény. A ruhákat érdemes rögtön felakasztani vasalás után, hogy az átgőzölt darabok teljesen megszáradjanak: ne tedd őket azonnal a szekrénybe és ne is viseld azonnal, hiszen így meggyűrődhetnek.

Ha sokáig állnak a szekrényben, és mégis kerül rájuk egy-egy ránc, a gőzállomás gyors, függőleges gőzölésével ismét gyűrődésmentessé varázsolhatod őket! Az extra erős gőzöléssel pedig egyszerre szagtalaníthatod és fertőtlenítheted is azokat a holmikat, amelyek régebb óta állnak a gardróbban.

10. Ha valami a vasaló talpára ragadt

Ha az óvintézkedések ellenére mégis a vasaló talpára ragadt valami, könnyedén eltávolíthatod a ráégett dolgot, ehhez csupán egy bolyhos pamuttörölközőre lesz szükséged, amit csak át kell vasalnod. Ha biztosra akarsz menni, keress szuper talpú gőzállomást, mint a Philips SteamGlide Advanced vagy T-IonicGlide, így ki is védheted, hogy bármi is odaragadjon!