Így használd fel a húsvéti sonka, tojás és kalács maradékot

Írta: ,

Ha nálad is problémát szokott okozni, hogy mi legyen a húsvéti maradék sonkával, tojással és hasonlókkal, akkor segítünk néhány tippel, hogy milyen ételeket készíthetsz belőle, akár egy ebédre, akár egy könnyű vacsorára vágysz. Mutatunk néhány receptet, amelyekkel ízletes fogássá változtathatod a húsvéti maradékot, túl a rakott krumplin.

Sonkás borsósaláta Kép forrása: foodandwine.com

1/5 Sonkás borsósaláta

Nagyon zsenge újborsóból tudod elkészíteni ezt a meleg salátát, amelyhez meg kell mosnod és egy kanál vajon meg kell párolnod 40 dkg héjas újborsót.

Ha a borsó már megpuhult, piríts meg egy adag kockára vágott maradék sonkát.

A sonkát és a borsót tedd tálba, majd erre tegyél 3-4 darab, szeletekre vágott tojást és egy marék pirított zsemlekockát.

Készíts hozzá öntetet egy csésze majonézből, reszelt parmezánból, sóból, borsból, egy kiskanál 10%-os ecetből és néhány csepp olívaolajból. Öntsd a salátára, és már tálalhatod is.

2/5 Sonkába tekert csőben sült spárga

Ehhez a könnyű ebédhez vagy vacsorához szükséged lesz egy csomag zöldspárgára: a spárgákat pirítsd meg egy kis vajon, majd minden darabot tekerj körbe egy vékony szelet sonkával.

A becsomagolt spárgákat egyesével tedd szorosan egymás mellé egy hőálló tálba, majd locsold meg őket besamel mártással.

A tetejére reszelj egy kis sajtot, majd süsd addig az egészet 200 fokon, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

Friss zöldsalátával körítve tálalhatod is, amikor elkészült.

Sonkás-tormás tagliatelle Kép forrása: jumbodebresser.nl

3/5 Sonkás-tormás tagliatelle

Ehhez a tésztaételhez főzz ki egy csomag tagliatelle tésztát sós, olíva olajos vízben, majd szűrd le és tedd félre.

Egy serpenyőben kevés vajon piríts le karikára vágott újhagymán apró kockákra vágott sonkát, majd sózd és borsozd meg. A pirított sonkát és 3-4 apró kockákra vágott főtt tojást keverd össze a tésztával, majd tedd az egészet egy vékony réteg olíva olajjal megkent hőálló tálba.

Közben készíts egy adag besamel mártást, amelyhez adj 2-3 evőkanál reszelt tormát, amikor már kezdd sűrűsödni.

A mártással öntsd le a tésztát, majd tegyél a tetejére néhány félbe vágott koktélparadicsomot, és süsd szép aranybarnára 175 fokos sütőben.

Sonkával és sajttal töltött muffin Kép forrása: foodfaithfitness.com

4/5 Sonkával és sajttal töltött muffin

Egy kiadós és finom reggeliként vagy vacsoraként is megállja a helyét a sonkás-tojásos muffin, ezért ha szereted a sós muffinokat, ezt érdemes elkészítened húsvét után.

Egy tálban keverj össze 20 dkg lisztet egy csipet sóval és egy csomag sütőporral, majd adj hozzá kockára vágott sonkát és néhány friss bazsalikom levelet. Egy másik tálban verj fel két tojást, majd add hozzá a liszthez, és önts hozzá annyi tejet, amennyit a tészta felvesz: ez nagyjából 1-1,5 dl lesz.

A tésztát kanalazd bele muffinformákba úgy, hogy minden darab közepére tegyél egy-egy szelet főtt tojást. Előmelegített, 200 fokos sütőben süsd készre a muffinokat, amelyeket langyosan már tálalhatsz is.

Rakott kalács Kép forrása: colorsinthekitchen.com

5/5 Rakott kalács

Ha húsvétról esetleg maradt egy kis kalács is, hagyd egy kicsit megszikkadni, mert remek édességet tudsz belőle készíteni. A kalácsot vágd szeletekre, majd a nagyobb szeleteket felezd is el, és tedd őket egy kivajazott tepsi aljába.

Fél liter tejet keverj össze 5 dkg cukorral és egy citrom reszelt héjával, majd öntsd rá a kalácsokra.

Mikor a kalácsok felszívták a tejet, tegyél rájuk néhány kiskanálnyi baracklekvárt, szórd meg mazsolával, az egészet lepd be 1-2 lereszelt almával, és szórj a tetejére darált diót is.

Két tojásfehérjét verj kemény habbá 1 csomag vaníliás cukorra, majd ezt is kanalazd a rakás tetejére, és 180-200 fokos sütőben süsd addig, amíg aranybarna nem lesz a tojásréteg.