Így tisztítsd ki a hosszú szálú szőnyeged, házi szőnyegtisztító keverékekkel!

Zabolai Margit
Írta: ,

A hosszú szálú szőnyegek nagyon népszerűek, ami nem is csoda, hiszen szépek, puhák, mutatósak. A tisztításuk azonban már egy egészen más kérdés! Szóval ha te is úgy érzed, hogy eljött a szőnyeg életében az a pont, amikor a porszívózás már nem elég, próbáld ki tippjeinket, amikkel gyorsan felfrissítheted!

Szódabikarbóna és levendula Kép forrása: JPCPROD/depositphotos.com

A szódabikarbóna már önmagában is segít, hogy a szőnyeged felfrissüljön. Mivel nem csak a kellemetlen szagokat, de a nedvességet is magába szívja, így gyorsan felfrissül tőle a kárpit, eltűnnek a rossz szagok és a szennyeződések is. Ha extra frissességet szeretnél, akkor azonban ne állj meg itt: a szódabikarbónát el is keverheted más illatos anyagokkal, például szárított levendulával, reszelt citromhéjjal.

A keveréket szórd a szőnyegre, és hagyd hatni egy órán keresztül. Ezalatt a szódabikarbóna minden szennyeződést és rossz szagot magába gyűjt! Ezután nincs más dolgod, csak alaposan kiporszívózni a szőnyeget, és a szódabikarbónával együtt a kellemetlen szagok is távoznak. Ha megteheted, érdemes utána szabad helyre vinni a szőnyeget, és alaposan ki is porolni, hogy valóban a szálak mélyéről is távozzon a szennyeződés.

A makacs foltok is eltűnnek Kép forrása: shutterstock

Ha régi, akár már beszáradt foltoktól szabadulnál meg, nedvesítsd be egy kicsit a szőnyegedet, majd szórj a foltra egy kanál bóraxot.

Hagyd, hogy a keverék megszáradjon.

A bórax kioldja a szőnyeg szálaiba ivódott szennyeződéseket, és száradás után egyszerű porszívózással a bórax és a folt is eltűnik, mintha sohasem lett volna ott.

A legtöbb szőnyeg jól bírja a bóraxos kezelést, de természetesen előbb érdemes egy színpróbát végezni a szőnyeg egyik sarkában. 

Persze, túl sok veszíteni valód nincs, hiszen egy picit megfakult szőnyeg is jobb, mint egy foltos szőnyeg.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!