Legyen fehér a fehér! 5 háztartási praktika elszíneződések ellen

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Legyen fehér a fehér! 5 háztartási praktika elszíneződések ellen

A ragyogóan fehér ruhák, alsóneműk sajnos nem maradnak örökké vakitóan fehérek, idővel könnyen megsárgulhatnak, beszürkülhetnek. Mutatunk néhány egyszerű receptet, amellyel a fehér fehér marad, az elszíneződött darabok pedig visszanyerhetik korábbi ragyogásukat!

Fehérítő öblítő a spájzból Kép forrása: popsugar.com

Az egyik legjobb természetes öblítő az ecetes víz, amelyet nem csak áztatásra lehet használni, hanem néhány csepp illóolajjal és vízzel kikeverve a mosógépbe is töltheted a bolti öblítő helyett. Az ecetet nem csak a fehér ruháidhoz használhatod, hiszen a színes ruháknál színmegőrző/színmegújító képessége is ismert.

Ahhoz, hogy fehér ruháid visszanyerjék eredeti színűket, és megszabadulj a sárgás szennyeződésektől,  keverj el fél bögre ecetet 1 liter meleg vízzel, és ebben áztasd őket. Ha makacsabb verejték- vagy dezodorfoltról van szó, akkor közvetlenül a foltra önts a keverékből, majd dörgöld be szappannal. Hagyd így állni 15 percet, és mosd ki a szokott módon.

A makacs foltokra Kép forrása: redbookmag.com

Bizonyára veled is megtörtént már, hogy az egyik kedvenc fehér darabod pecsétes lett a legfeltűnőbb helyen. Ahelyett, hogy rögtön temetnéd a szeretett ruhádat, próbáld ki a következő keveréket!

Egy nagyobb lábosban forralj fel 2 liter vizet, majd adj hozzá 1 evőkanál sót. Vedd le a vizet a tűzről, és öntsd hozzá 3 egész citrom kifacsart levét, valamint negyed bögre mosóport, majd ebben áztasd a ruhádat legalább 40 percig.

Ha letelt az áztatási idő, jól öblítsd ki hideg vízzel a textilt, csavard ki, majd lógatva szárítsd. Ezzel a recepttel az izzadtságfoltok is könnyedén eltávolíthatóak a felsőkből.