Házi szőnyegtisztító keverékek, amivel a hosszú szálú szőnyeged könnyedén kitisztíthatod

Zabolai Margit
Írta: ,

A hosszú szálú szőnyegek nagyon népszerűek, ami nem is csoda, hiszen szépek, puhák, mutatósak. A tisztításuk azonban már egy egészen más kérdés! Szóval ha te is úgy érzed, hogy eljött a szőnyeg életében az a pont, amikor a porszívózás már nem elég, próbáld ki tippjeinket, amikkel gyorsan felfrissítheted!

Szódabikarbóna és levendula Kép forrása: JPCPROD/depositphotos.com

A szódabikarbóna már önmagában is segít, hogy a szőnyeged felfrissüljön. Mivel nem csak a kellemetlen szagokat, de a nedvességet is magába szívja, így gyorsan felfrissül tőle a kárpit, eltűnnek a rossz szagok és a szennyeződések is. Ha extra frissességet szeretnél, akkor azonban ne állj meg itt: a szódabikarbónát el is keverheted más illatos anyagokkal, például szárított levendulával, reszelt citromhéjjal.

A keveréket szórd a szőnyegre, és hagyd hatni egy órán keresztül. Ezalatt a szódabikarbóna minden szennyeződést és rossz szagot magába gyűjt! Ezután nincs más dolgod, csak alaposan kiporszívózni a szőnyeget, és a szódabikarbónával együtt a kellemetlen szagok is távoznak. Ha megteheted, érdemes utána szabad helyre vinni a szőnyeget, és alaposan ki is porolni, hogy valóban a szálak mélyéről is távozzon a szennyeződés.

A makacs foltok is eltűnnek Kép forrása: shutterstock

Ha régi, akár már beszáradt foltoktól szabadulnál meg, nedvesítsd be egy kicsit a szőnyegedet, majd szórj a foltra egy kanál bóraxot.

Hagyd, hogy a keverék megszáradjon.

A bórax kioldja a szőnyeg szálaiba ivódott szennyeződéseket, és száradás után egyszerű porszívózással a bórax és a folt is eltűnik, mintha sohasem lett volna ott.

A legtöbb szőnyeg jól bírja a bóraxos kezelést, de természetesen előbb érdemes egy színpróbát végezni a szőnyeg egyik sarkában. 

Persze, túl sok veszíteni valód nincs, hiszen egy picit megfakult szőnyeg is jobb, mint egy foltos szőnyeg.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!