Ház körüli teendők naptára – Mit, mikor, hogyan?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Évszakváltásokkor érdemes átgondolni a ház körüli karbantartási feladatokat. Ki kéne festeni a kis szobát? A nyílászárók megértek a cserére? És a légkondit mikor tisztíttattátok ki utoljára? Ha neked nincs még kész to-do listád, akkor szerencséd van: most összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket évszakok szerint.

Tavasz Kép forrása: tumblr, oxfordproper

Bár távolinak tűnik, már tavasszal jó ötlet felkészülni a hőségre, hiszen nem szerencsés, ha a kánikulában derül ki, hogy nem működik a légkondicionáló. Utóbbit nem csak a lakásban, az autóban is érdemes ellenőrizned, és ha szükséges, a tisztítást sem ajánlatos halogatnod.

Ha olyan mázlista vagy, hogy tartozik medence a házadhoz, akkor szép lassan ideje megnézned, nem szorul-e javíttatásra, mennyire viselték meg a téli mínuszok.

A hideg sajnos sok felületet tönkretehet, így főleg a fából készült kerítéseket, lépcsőket, korlátokat célszerű ellenőrizned, hiszen ezek könnyen balesetveszélyessé válhatnak, vagy lehetőséget kínálhatnak a házi kedvenceknek a szökéshez.

A kinti, elektromos készülékeket is nézd át! Nem ázott be a csengő, a riasztó, üzemel a kültéri világítás?

Nyár Kép forrása: tumblr, beckington

A nyár a legtökéletesebb évszak arra, hogy a ház körüli, és a házon belüli feladatokra is sort keríts. Mivel meleg van, gyorsan szárad a festés, nem gond, ha nyitva kell hagyni az ablakokat, vagy éppen ki kell pakolni az udvarra.

Akkor jársz a legjobban, ha a szezonra időzíted a nyílászárók cseréjét, a redőnyök szerelését, a kül- és beltéri festéseket, a szigetelést és persze a tető javítását. Itt az ideje a nagyobb volumenű kertátalakításnak, térkövezésnek és a terasz rendberakásának.

Az otthonod frissítését illetően keresve sem találnál jobb időpontot a textíliák tisztítására. Most gyorsan megszáradnak a függönyök, sötétítők, és persze a szőnyegek, kárpitok is.