Hatásos, természetes megoldások makacs foltok ellen

Boros Mariann
Írta: ,

Ha van gyereked, biztosan te is szembesültél már vele, hogy sose volt még ekkora kihívás a mosás. Míg korábban nagy valószínűséggel legfeljebb egy-egy vörösboros folt kiszedése okozott fejtörést, gyerekkel a családban szélesedik a skála: a különböző zöldség- és gyümölcsfoltok mellett jó eséllyel minden olyan dolog, ami maszatolható – és a gyerkőc számára elérhető –, előbb-utóbb a kezében, majd a ruháján köt ki.  Cikkünkben adunk pár bevált tippet, ha fel akarod venni a kesztyűt a makacs foltokkal, és inkább a természetes megoldások híve vagy.

Marhaepe szappan

Anyukám szerint csak az a folt jön ki a ruhából, amit mosás előtt kiszedünk – a kisfiam érkezése óta a koszos ruhácskák mosásával töltött hónapok után be kell látnom, igaza van: a legütősebbnek reklámozott mosószer sem képes kihozni egy-egy makacs répafoltot, ha előzetesen nem kezeljük.

A gépi mosás előtti folteltávolításhoz kiváló megoldás a marhaepe szappan – amilyen bizarr a neve, az anyukák szerint éppoly hatékony ez a drogériákban párszáz forintért kapható csodaszer.

Az előzetesen beáztatott ruhán érdemes alkalmazni úgy, hogy a foltot bedörzsölöd vele, majd hagyod néhány percig hatni, és ha még mindig nem jön ki, érdemes újra átmenni rajta.

Ecet

Az ecet a háztartás szinte minden területén bevethető, ez alól természetesen a mosás sem képez kivételt.

Ha a foltok mellett a szagokat is szeretnéd semlegesíteni a ruhákon, érdemes ecetes vízbe áztatni őket, de töményen bedörzsölve például tea-, kávé- vagy izzadságfolt ellen is hatásos.

Ugyanakkor a babaruhák öblítéséhez is kiváló – nagy előnye a bolti öblítőkkel szemben, hogy nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, mely a ruhán lerakódva allergizálná a baba bőrét, ugyanakkor puhítja és fertőtleníti a textíliákat.

Az ecetszag elillan az öblítés során, így nem kell tartanod attól sem, hogy kellemetlen lesz a ruhák illata, de ha biztosra akarsz menni, érdemes néhány csepp tiszta illóolajat önteni az ecethez, a levendula vagy teafa (mely szintén fertőtlenítő hatású) tökéletes választás lehet.