Hány fokon mosod a fehérneműidet? Mutatjuk, mi lenne az ideális

Kovács Andrea
Írta: ,
Hány fokon mosod a fehérneműidet? Mutatjuk, mi lenne az ideális

Azt gondolnánk, a mosás ma már egyszerű dolog, hiszen a mosógép elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. Nem mindig egyszerű azonban eligazodni a különböző programok és hőfokok között, pláne, ha valaki csak most ismerkedik a háztartás vezetésével, de az is előfordul, hogy egy rutinosabb háziasszony használ például magasabb hőfokot, mint ami feltétlenül szükséges lenne. Ha jól választod ki a programokat, akkor a szennyeződésektől és a baktériumoktól is megszabadulsz, de nem vesztegetsz energiát, és nem károsítod a ruháidat sem. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

Óvatosan a cipőkkel!

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a tornacipőket is bedobjuk a mosógépbe. Sokan ilyenkor egy magas hőfokot választanak, hiszen ha valami, akkor a cipő tényleg nincs kímélve: beleizzadunk, a földön járkálunk benne, egyszóval piszkos.

Érdemes azonban csínján bánni a hőfokkal, mert akár már 30 fok feletti hőmérséklettől is megolvadhat a cipő orrában, illetve talpán lévő ragasztó, ami kifolyva nem csak a csuka minőségét rontja, de sárgás foltot is hagyhat.
Törölközők

A törölközőket alapesetben elég 60 fokon mosni, kivéve, ha például valaki beteg, esetleg a törölköző erősen szennyezett, mert mondjuk edzéshez használtad, vagy az autó szerelése után törölted bele a kezedet.

Ebben az esetben a 90 fokos mosás javasolt és indokolt is, érdekes módon azonban érdemesebb az ilyen tevékenységekhez világos színű, vagy fehér törölközőt választani.
 
A színes vagy sötétebb darabok ugyanis 90 fokon veszíthetnek a színükből.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!