Hány fokon mosod a törölközőket? Ez lenne az ideális

Írta: ,

Azt gondolnánk, a mosás ma már egyszerű dolog, hiszen a mosógép elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. Nem mindig egyszerű azonban eligazodni a különböző programok és hőfokok között, pláne, ha valaki csak most ismerkedik a háztartás vezetésével, de az is előfordul, hogy egy rutinosabb háziasszony használ például magasabb hőfokot, mint ami feltétlenül szükséges lenne. Ha jól választod ki a programokat, akkor a szennyeződésektől és a baktériumoktól is megszabadulsz, de nem vesztegetsz energiát, és nem károsítod a ruháidat sem. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

A 30 fok mindent visz

1/7 A 30 fok mindent visz

A kényes selyemruhákat kivéve, amiket érdemes kézzel mosni, 30 fokos programra gyakorlatilag bármit betehetsz, mert ez a hőfok nem károsítja az anyagot, a sötétebb ruhák sem vesztik el a színüket, és a finomabb holmik sem veszítik el a formájukat

A felsőruházat, ami nem különösebben piszkos, éppen csak egy kis felfrissítésre szorul, 30-40 fokon is tökéletesen tiszta lesz.
Törölközők

2/7 Törölközők

A törölközőket alapesetben elég 60 fokon mosni, kivéve, ha például valaki beteg, esetleg a törölköző erősen szennyezett, mert mondjuk edzéshez használtad, vagy az autó szerelése után törölted bele a kezedet.

Ebben az esetben a 90 fokos mosás javasolt és indokolt is, érdekes módon azonban érdemesebb az ilyen tevékenységekhez világos színű, vagy fehér törölközőt választani.
A színes vagy sötétebb darabok ugyanis 90 fokon veszíthetnek a színükből.
Ágynemű

3/7 Ágynemű

Az ágyneműk esetén általánosan ugyanaz jellemző, mint a törölközőkre: normál esetben a 60 fokos mosás elegendő ahhoz, hogy a szövetek megtisztuljanak, felfrissüljenek, de ha például beteg voltál, akkor érdemes az ágyneműt 90 fokon átmosni, hiszen valószínűleg beleizzadtál néhány bacit. 

Ha allergiás vagy, akkor még nem feltétlenül kell magasabb hőfokot választani: a poratkák 50 fokon már elpusztulnak, ezért a 60 fokos mosás velük is leszámol.
Fehérnemű

4/7 Fehérnemű

Mostanra biztosan kitaláltad, hogy ha más nem indokolja, akkor a fehérneműket is elegendő 60 fokon mosni, fontos adalék azonban, hogy például a gombák 70 fokon pusztulnak csak el, így ha volt valamilyen nőgyógyászati fertőzésed, illetve hajlamos vagy az ilyen jellegű betegségekre, akkor a fehérneműket érdemes legalább ekkora hőfokon tisztítani.

Óvatosan a cipőkkel!

5/7 Óvatosan a cipőkkel!

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a tornacipőket is bedobjuk a mosógépbe. Sokan ilyenkor egy magas hőfokot választanak, hiszen ha valami, akkor a cipő tényleg nincs kímélve: beleizzadunk, a földön járkálunk benne, egyszóval piszkos.

Érdemes azonban csínján bánni a hőfokkal, mert akár már 30 fok feletti hőmérséklettől is megolvadhat a cipő orrában, illetve talpán lévő ragasztó, ami kifolyva nem csak a csuka minőségét rontja, de sárgás foltot is hagyhat.
Komolyabb szennyeződések

6/7 Komolyabb szennyeződések

Ha a felsőruházaton valamilyen komolyabb szennyeződés található, az esetek legnagyobb százalékában akkor is elegendő a 60 fokos mosás

90 fokra csak olyan holmikat tegyél a gépbe, amelyekért nem kár, ha halványodik a színük, vagy romlik az anyag minősége – ezek jellemzően amúgy is erősen igénybe vett munkás- vagy edzőruhák, esetleg konyhai törlőkendők.
Milyen gyakran moss?

7/7 Milyen gyakran moss?

A fehérneműk esetében egyértelmű, hogy egy napi használat után a szennyesbe kerülnek, a felsőruházat esetében sem bonyolult megállapítani, hogy ha szennyeződés kerül rájuk, vagy csak már nem érzed frissnek őket, akkor itt a mosás ideje. 

De mi a helyzet a törölközőkkel és az ágyneműkkel? A kizárólag fürdés után használt törölközőt elég hetente egyszer, de a közösen használt kéztörlőket ennél gyakrabban is érdemes cserélni.
Az ágyneműt, ha nem vagy beteg, és ha napközben, főleg az utcai ruhádban nem heveredsz le az ágyra, elég kéthetente cserélni, háromhetente azonban mindenképpen szükséges a szakértők szerint.