Gyorstalpaló a sütődhöz – Mire jók a különböző sütési funkciók?

Zabolai Margit
Írta: ,
Gyorstalpaló a sütődhöz – Mire jók a különböző sütési funkciók?

Az egykori gázsütőkön még fokozat sem igazán volt (vagy nagyra csavartad a lángot vagy kicsire), a mai masinák viszont már olyan funkciókat kínálnak, amikről néha meg sem tudod mondani, mire is jó. Most eláruljuk, hogy a következő sütéskor már használni is tudd őket!

Hőlégbefúvás

Népszerű funkció a hőlégbefúvás, nem is véletlenül. Ilyenkor egy ventilátor mögül már eleve felforrósított levegő kerül a sütőtérbe, és ott átjárja az ételeket.

A funkció ilyen szempontból tehát nagyon hasonlít a légkeverésre, és lényegében a hatása is megegyezik vele: nyugodtan tehetsz be különböző típusú ételeket egyszerre a sütőbe, nem fogják átvenni egymás szagát.

A hőlégbefúvás nagy előnye még, hogy mivel a levegő már eleve forrón érkezik be, és nem egy alsó, forró felület melegíti fel a sütő egész légterét, az is kizárt, hogy például megégjen valaminek az alja, miközben a teteje még nyers marad.

Alsó és felső sütés Kép forrása: lekkerensimpel.com

A legtöbb modern, elektromos sütő esetében már eldöntheted, hogy az ételt csak alulról, csak felülről, vagy alulról és felülről is melegítenéd-e. Természetesen mindenhogy átmelegszik az egész sütő, a különbség csak abban van, milyen gyorsan sül az étel alja vagy teteje.

Ha csőben sült ételeket vagy felfújtat készítesz, akkor érdemes az alsó és felső sütést egyszerre alkalmazni, így megsül az étel belseje, és ropogós lesz a teteje is.

Ha inkább csak pirítani szeretnél valamit, de félsz, hogy odaég, használd csak a felső sütést, ha pedig inkább puhítanád az ételt, akkor kapcsold a sütőt csak alsó sütés funkcióra.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?