Gyorstalpaló a saját sütődhöz – Mit tudnak a különböző sütési funkciók?

Zabolai Margit
Írta: ,

Az egykori gázsütőkön még fokozat sem igazán volt (vagy nagyra csavartad a lángot vagy kicsire), a mai masinák viszont már olyan funkciókat kínálnak, amikről néha meg sem tudod mondani, mire is jó. Most eláruljuk, hogy a következő sütéskor már használni is tudd őket!

Alsó és felső sütés Kép forrása: lekkerensimpel.com

A legtöbb modern, elektromos sütő esetében már eldöntheted, hogy az ételt csak alulról, csak felülről, vagy alulról és felülről is melegítenéd-e. Természetesen mindenhogy átmelegszik az egész sütő, a különbség csak abban van, milyen gyorsan sül az étel alja vagy teteje.

Ha csőben sült ételeket vagy felfújtat készítesz, akkor érdemes az alsó és felső sütést egyszerre alkalmazni, így megsül az étel belseje, és ropogós lesz a teteje is.

Ha inkább csak pirítani szeretnél valamit, de félsz, hogy odaég, használd csak a felső sütést, ha pedig inkább puhítanád az ételt, akkor kapcsold a sütőt csak alsó sütés funkcióra.

Légkeverés Kép forrása: products.geappliances.com

A légkeverés azon túl, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosít, abban is segít, hogy az ételek szagai ne keveredjenek össze. Így például a légkeverés mellett semmi akadálya annak, hogy a sütő alsó rácsán mondjuk a csirkecombokat süsd, a felsőn pedig a desszert süteményt, mert az ételek nem veszik át egymás ízét és szagát.

Szintén érdemes bekapcsolni a légkeverést akkor is, ha alaposan megpakoltad a tepsidet, mert a levegő így folyamatosan mozogni fog a szorosan egymás mellé tett ételek között is, és azok mindenhol, egyformán és alaposan átsülnek.