Főzni nem nehéz! A legalapvetőbb tudnivalók

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A főzés tudományának elsajátítása egyre inkább kitolódik, míg korábban csaknem kötelező volt tizenévesen mindennel tisztába kerülni, addig manapság nem ritka, hogy valaki harminc tájékán sem igazi konyhatündér. Márpedig főzni egyáltalán nem nehéz, ha tudod az alapokat, igazán könnyű lesz elindulni.

Fűszerezés

Bátran állíthatjuk, hogy a főzés legnehezebb része a fűszerezés, sok esetben ettől függ ugyanis, milyen lesz a végeredmény.

Bár nem utolsó szempont az sem, hogy az étel sós-e, vagy sem, ezt utólag is orvosolni tudjuk, azonban akadnak olyan fűszerek, amik csak a főzés során fejtik ki jótékony hatásaikat.

Való igaz, egyes főételek ezen a téren megkövetelik a tudást (pl. a krumplifőzelékbe kell babérlevél, a párolt káposztához egy csepp ecet, a spenót elképzelhetetlen fokhagyma nélkül), csak akkor bírnak majd azokkal a kellemes ízekkel, amikre számítunk.

Sajnos, vagy nem sajnos, a főzés során ez a pont mindenképpen igényel némi gyakorlatot és utána olvasást, de az első receptek elkészítését követően már a kisujjadban lesz minden.

Habarás

A habarásra a sűrítés során van szükségünk, egyes levesek és főzelékek igénylik ezt a végső mozzanatot.

Amennyiben a habarással és a rántással tisztában vagy, gyakorlatilag az összes főzeléket és levest el tudod majd készíteni, úgyhogy megéri időt szánni a megismerésükre. 

A habarást a hagyományos recept alapján liszt segítségével végezheted, amiből az átlagos mennyiségű ételhez 1-2 evőkanálnyit kell számolnod.

Külön edényben tegyél a kimért szárazanyagra tejfölt, tejet, vagy vizet, keverd el alaposan, majd mielőtt hozzáadnád az ételhez, a forró alaplével öntsd fel.

Figyelned kell az állandó keverésre, különben becsomósodik a habarék. Ha úgy látod, az elegyítést követően 5 perc után sincs változás, valószínűleg kicsit kevés lett a sűrítő anyag, pótold utólag bátran.