Penészes, foltos zuhanyfüggöny? – Varázsold újjá, hogy szebb legyen, mint volt

Zabolai Margit
Írta: ,
Penészes, foltos zuhanyfüggöny? – Varázsold újjá, hogy szebb legyen, mint volt

Egy szép zuhanyfüggöny nem csak praktikus darab, de a fürdőszoba dísze is lehet, viszont ha foltos, koszos, penészes, akkor legalább ennyire könnyen el is ronthatja a zuhanyzás élményét. Mivel a meleg, párás helyen a függöny gyorsan szennyeződik, nem megoldás, hogy minden hónapban másikat vegyél – inkább adunk néhány tippet, hogyan tisztítsd ki a meglévőt!

A legjobb módszer a megelőzés Kép forrása: bowerpowerblog.com

A legkönnyebben úgy spórolhatod meg magadnak a zuhanyfüggöny hosszadalmas súrolását, ha megpróbálod csökkenteni a foltok kialakulásának esélyét.

Ehhez fontos, hogy használat után hagyd szétterítve a zuhanyfüggönyt – azaz miután kilépsz a tusolóból, húzd vissza magad mögött a függönyt.

Ha a függöny nem gyűrődik, nem érnek egymáshoz a redők, gyorsabban szárad, és kisebb eséllyel penészedik össze.

Az is segíthet, ha tartasz a zuhanyzó mellett egy permetezős flakont, benne ecetes, esetleg citromleves vízzel, és időnként gyorsan átpermetezed vele a függönyt, hogy megakadályozd a penészfoltok kialakulását.

A folyékony szappan ebből a szempontból jobb Kép forrása: urbanoutfitters.com

Ha nagyon nem örülsz a függönyön megjelenő szappanfoltoknak, akkor lehet, hogy zuhanyzáshoz a hagyományos szappan helyett jobb, ha tusfürdőt használsz.

A hagyományos szappan ugyanis a vízzel érintkezve sűrűbb, jobban tapadó folyadékot alkot, ráadásul, ha a vízzel is spórolsz, és csak lassan folyatod, akkor a lábadnál felgyülemlő tócsa még jobban befogja a függönyt.

A tusfürdők jobban oldódnak, ezért ezek kevésbé hagynak foltot maguk után, vagyis zuhanyzáshoz takarítás szempontjából praktikusabb lehet ezeket használni.

A szappanlerakódásokat egyébként egészen könnyen leszedheted, ha egy nedves ruhára egy kevés öblítőt öntesz, és ezzel törlöd át őket. Ha a foltokat eltávolítottad, öblítsd le, majd egy másik ruhával töröld szárazra a függönyt.