15+1 filléres háztartási praktika, amit kevesen tudnak

Göcző Nóra
Írta: ,
15+1 filléres háztartási praktika, amit kevesen tudnak

Mi, nők, híresek vagyunk arról, hogy egy körömlakkal, hullámcsattal vagy egy tekercs ragtapasszal bármit képesek vagyunk kinyitni, összerakni, megjavítani. Határtalan kreativitásunknak köszönhetően sóval és hagymával bőrt puhítunk, vegyszerek nélkül is csillogóvá varázsoljuk a lakást, tudjuk, hogyan kell spórolni, és a csúcsos részével lefelé tároljuk a tojást a hűtőszekrényben. A nagyszülőinktől tanult praktikákat folyamatosan fejlesztjük, a leghasznosabbak közül válogatunk most ki néhányat.

1. Radírral hófehérré varázsolhatod a tornacipő gumi részét, a laptop és számítógép billentyűzete pedig egy kis radírozás után fényesebb lesz, mint új korában.

2. A haj gyors zsírosodása ellen alkalmazható az ecetes vagy a citromleves öblítés. Ehhez két evőkanál ecetet oldj fel egy bögrényi langyos vízben vagy egy egész citrom levét szintén egy bögrényi vízzel keverj össze. A samponos hajmosás után öntsd egyik vagy másik keveréket a hajadra, kicsit dörzsöld meg, majd öblítsd le tiszta vízzel.    

3. A marhabőr kanapét vagy autóülést egy fél hagymával dörzsöld át, majd ronggyal fényesítsd. Ne izgulj, a hagyma illata gyorsan elillan. A hagyma darázscsípésre is kiváló: amint megcsípett a darázs, dörzsöld be hagymával - a fájdalom és a duzzanat azonnal elmúlik.

4. A bőr cipők és kabátok, ha nem használjuk őket, bepenészedhetnek. Ha tudod, hogy több hónapig nem lesz rá szükséged, és eltennéd a szekrénybe vagy egy fiók mélyére, előtte kenyérbéllel kell áttörölni a felületét, majd puha ronggyal átdörzsölni.

5. Gyertyafoltot kapirgálás helyett úgy lehet legkönnyebben eltüntetni, ha itatóspapírt teszel rá és forró vasalóval kivasalod a makacs foltot.

6. Ha a tojást a csúcsosabb részével lefelé tárolod, tovább marad friss. A megmosott tojást viszont 2-3 napon belül el kell fogyasztani.

7. Vérfoltot úgy tudod kiszedni a textilből, ha sós vízben áztatod tíz percig, majd szappannal kimosod. Ha régebbi a folt, akkor keményítőt és hintőport keverj össze egy kevés vízzel, hogy pépes állagú legyen. Ezt kend a foltra, hagyd megszáradni, majd keféld le.

8. Ha természetes és bőrbarát arctisztítóra vágyik a bőröd és szeretnél egy kis szünetet tartani a kereskedelemben kapható számtalan, ismeretlen összetevőjű arctisztószerek használatában, akkor használj írót. A friss tejfölből kanalazz ki egy keveset, néhány órán belül annyi író gyűlik össze a mélyedésben, amennyi egy vattapamaccsal történő arctisztításhoz elegendő.

9. A pizzásdobozt és bármilyen papírhulladékot sokkal egyszerűbb a szemetesbe tenni, ha egy kicsit bevizezed. A nagyobb kartondobozok is maroknyiak lesznek, ha vízbe áztatod, jól kinyomkodod belőle a vizet és úgy dobod ki.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?