Vérfoltot sós vízzel? 15+1 filléres háztartási praktika, amit kevesen tudnak

Írta: ,

Mi, nők, híresek vagyunk arról, hogy egy körömlakkal, hullámcsattal vagy egy tekercs ragtapasszal bármit képesek vagyunk kinyitni, összerakni, megjavítani. Határtalan kreativitásunknak köszönhetően sóval és hagymával bőrt puhítunk, vegyszerek nélkül is csillogóvá varázsoljuk a lakást, tudjuk, hogyan kell spórolni, és a csúcsos részével lefelé tároljuk a tojást a hűtőszekrényben. A nagyszülőinktől tanult praktikákat folyamatosan fejlesztjük, a leghasznosabbak közül válogatunk most ki néhányat.

1. Radírral hófehérré varázsolhatod a tornacipő gumi részét, a laptop és számítógép billentyűzete pedig egy kis radírozás után fényesebb lesz, mint új korában.

2. A haj gyors zsírosodása ellen alkalmazható az ecetes vagy a citromleves öblítés. Ehhez két evőkanál ecetet oldj fel egy bögrényi langyos vízben vagy egy egész citrom levét szintén egy bögrényi vízzel keverj össze. A samponos hajmosás után öntsd egyik vagy másik keveréket a hajadra, kicsit dörzsöld meg, majd öblítsd le tiszta vízzel.    

3. A marhabőr kanapét vagy autóülést egy fél hagymával dörzsöld át, majd ronggyal fényesítsd. Ne izgulj, a hagyma illata gyorsan elillan. A hagyma darázscsípésre is kiváló: amint megcsípett a darázs, dörzsöld be hagymával - a fájdalom és a duzzanat azonnal elmúlik.

4. A bőr cipők és kabátok, ha nem használjuk őket, bepenészedhetnek. Ha tudod, hogy több hónapig nem lesz rá szükséged, és eltennéd a szekrénybe vagy egy fiók mélyére, előtte kenyérbéllel kell áttörölni a felületét, majd puha ronggyal átdörzsölni.

5. Gyertyafoltot kapirgálás helyett úgy lehet legkönnyebben eltüntetni, ha itatóspapírt teszel rá és forró vasalóval kivasalod a makacs foltot.

6. Ha a tojást a csúcsosabb részével lefelé tárolod, tovább marad friss. A megmosott tojást viszont 2-3 napon belül el kell fogyasztani.

7. Vérfoltot úgy tudod kiszedni a textilből, ha sós vízben áztatod tíz percig, majd szappannal kimosod. Ha régebbi a folt, akkor keményítőt és hintőport keverj össze egy kevés vízzel, hogy pépes állagú legyen. Ezt kend a foltra, hagyd megszáradni, majd keféld le.

8. Ha természetes és bőrbarát arctisztítóra vágyik a bőröd és szeretnél egy kis szünetet tartani a kereskedelemben kapható számtalan, ismeretlen összetevőjű arctisztószerek használatában, akkor használj írót. A friss tejfölből kanalazz ki egy keveset, néhány órán belül annyi író gyűlik össze a mélyedésben, amennyi egy vattapamaccsal történő arctisztításhoz elegendő.

9. A pizzásdobozt és bármilyen papírhulladékot sokkal egyszerűbb a szemetesbe tenni, ha egy kicsit bevizezed. A nagyobb kartondobozok is maroknyiak lesznek, ha vízbe áztatod, jól kinyomkodod belőle a vizet és úgy dobod ki.