Te hány fokon mosod a fehérneműidet? Ennyi lenne az ideális

Te hány fokon mosod a fehérneműidet? Ennyi lenne az ideális

Címlap / Otthon / Háztartás / Te hány fokon mosod a fehérneműidet? Ennyi lenne az ideális

Azt gondolnánk, a mosás ma már egyszerű dolog, hiszen a mosógép elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. Nem mindig egyszerű azonban eligazodni a különböző programok és hőfokok között, pláne, ha valaki csak most ismerkedik a háztartás vezetésével, de az is előfordul, hogy egy rutinosabb háziasszony használ például magasabb hőfokot, mint ami feltétlenül szükséges lenne. Ha jól választod ki a programokat, akkor a szennyeződésektől és a baktériumoktól is megszabadulsz, de nem vesztegetsz energiát, és nem károsítod a ruháidat sem. Ehhez adunk most egy kis segítséget.

A 30 fok mindent visz

A kényes selyemruhákat kivéve, amiket érdemes kézzel mosni, 30 fokos programra gyakorlatilag bármit betehetsz, mert ez a hőfok nem károsítja az anyagot, a sötétebb ruhák sem vesztik el a színüket, és a finomabb holmik sem veszítik el a formájukat.

A felsőruházat, ami nem különösebben piszkos, éppen csak egy kis felfrissítésre szorul, 30-40 fokon is tökéletesen tiszta lesz.

Törölközők

A törölközőket alapesetben elég 60 fokon mosni, kivéve, ha például valaki beteg, esetleg a törölköző erősen szennyezett, mert mondjuk edzéshez használtad, vagy az autó szerelése után törölted bele a kezedet.

Ebben az esetben a 90 fokos mosás javasolt és indokolt is, érdekes módon azonban érdemesebb az ilyen tevékenységekhez világos színű, vagy fehér törölközőt választani. A színes vagy sötétebb darabok ugyanis 90 fokon veszíthetnek a színükből.

Ágynemű

Az ágyneműk esetén általánosan ugyanaz jellemző, mint a törölközőkre: normál esetben a 60 fokos mosás elegendő ahhoz, hogy a szövetek megtisztuljanak, felfrissüljenek, de ha például beteg voltál, akkor érdemes az ágyneműt 90 fokon átmosni, hiszen valószínűleg beleizzadtál néhány bacit.

Ha allergiás vagy, akkor még nem feltétlenül kell magasabb hőfokot választani: a poratkák 50 fokon már elpusztulnak, ezért a 60 fokos mosás velük is leszámol.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»