Ez kerüljön a mosógépbe! Hatékony és olcsó módszerek

Írta: ,

Ha természetes mosószerre váltasz, duplán jól jársz: egyrészt megóvod a bőrödet a felesleges kemikáliáktól, másrészt pénzt is spórolsz! Az alábbiakban 4 kipróbált módszert mutatunk arra, hogyan cseréld le a mosóporodat és az öblítődet a legjobb natúr verziókra. 

Egy okosan vezetett háztartás sokoldalú tartozéka: az ecet

A különböző erősségben kapható étkezési-, fertőtlenítési- és takarítási célra is használatos folyadék a háziasszonyok egyik legjobb barátja – mosás témakörben ráadásul kétféleképpen is hasznosítható ez a filléres csodaszer! Először is tökéletesen karbantartja mosógépedet és megnöveli az élettartamát, ha rendszeresen végigpörgetsz egy rövid mosást úgy, hogy a gép dobjába csak egy liter ecet kerül. Ez különösen akkor fontos szempont, ha kemény a víz nálatok, hiszen a vízkőlerakódás ilyenkor fokozottan fenyeget!

Az ecet másik nagy előnye pedig a természetességében rejlik! Ha érzékeny a bőröd, vagy akármilyen bőrbetegségre, ekcémára van hajlamod, érdemes lenne végleg búcsút intened a kemikáliákkal teli mosószereknek és illatos öblítőtársaiknak –bőrgyógyászok szerint  a bőr egészségének és természetes védekezőképességének megőrzéséhez csak teljesen tiszta összetételű, vegyszerektől mentes anyagokat lenne szabad használni, mint amilyen az ecet is!

De ha nem akarsz teljesen lemondani a kedvenc mosószeredről, öblítő helyett is választhatsz ecetet: hatóanyagai révén ugyanis segít valamelyest semlegesíteni, kompenzálni a mosószerben lévő káros vegyületeket. Bár egyik-másik anyag jobban átveszi az ecet illatát, nem kell attól tartanod, hogy ezentúl masszívan ecetszagú lesz a gardróbszekrényed – az ecet csípőssége gyorsan elillan, helyette pedig csak egy friss, tiszta illat marad.

Illóolajokat az öblítéshez!

De ha nem szeretnéd a fantasztikus illatokat feláldozni a természetesség jegyében, akkor is egy van megoldásunk! Nem szükséges ugyanis kizárólag ecetet választanod öblítésre: nyugodtan csepegtethetsz bele a kedvenc illóolajodból. A levendula illatú ruhák például megnyugtatólag hatnak viselője idegrendszerére, a citrusillatok pedig frissességgel, lendülettel veszik körül. Számtalan illat közül választhatsz a drogériákban, mosáskor használd hangulatod szerint!

Mosódió – az abszolút környezet- és természettudatos felhasználóknak

Olyannyira természetes anyagról van szó, hogy egyenesen a Dél-Ázsiában őshonos szappanfa, más néven mosódiófa termése kerül a mosógépbe. Vegyi anyagokra rosszul reagálóknak egyértelmű választása ez. Ne érjen meglepetésként, hogy a frissen mosott ruhák nem lengik be a lakást átütő jó illattal: bár gyönyörűen tisztít és kíméletessége, természetessége révén megőrzi a színeket is, a mosódiótól nem lesz különösebb illata a ruháknak. Habár alapvetően a mosódióval végzett mosáskor nincs szükség külön öblítésre, ha nem szívesen nélkülözöd az illatvarázst, pótold valamilyen (természetes) öblítővel!

Mosószóda – a pár száz forintos, kíméletes mosásért

Sokan esküsznek rá, mondván olcsó és jó, népszerű házi szer a mosásban. Az ecethez hasonlóan vízlágyító hatással bír, így óvja a mosógépet a vízkövesedéstől, és a mosott ruháknak is puhaságot kölcsönöz. Ha ezt a mosási módszert választod, a port először oldd fel kevés meleg vízben, ugyanis ha rögtön hideg víz éri, kicsapódhat a ruhákra és a mosógép dobjára is – azon túl, hogy ez elég bosszantó, a szer így nem is fejti ki megfelelően a hatását. 

A mosószóda alkalmazása egyébként inkább a világos vagy fehér ruhák mosáshoz ajánlott, mivel hajlamos a színeket fakítani. Jó tudni, hogy a mosógépen kívül is jó szolgálatot tesz: remek szőnyegtisztító, pasztaként felhasználva kiváló zsíroldószer is, de még a poharakat is csillogóbbá teszi, ha mosószódával vannak áttisztítva.