Rengeteg ételhulladékot termelünk – Ezt teheted ellene otthon

Nagy Niki
Írta: ,

A fejlett országok sajátja, hogy mindenféle probléma nélkül dobnak ki olyan mennyiségű ételhulladékot, amivel egy fél kontinenst el lehetne látni élelemmel. Ez a pazarlás egyáltalán nem tesz jót a környezetnek, hiszen csak termeljük és termeljük az alapanyagokat, de gyakorlatilag teljesen feleslegesen. Ha kevesebbet fogyasztanánk, a bolygó is egy élhetőbb hely lenne – ezekkel a tippekkel egy lépéssel közelebb kerülhetünk hozzá.

1. lépés: Mérd fel, mennyit fogyasztasz

Az igazság az, hogy az ételhulladék nagyon nagy része nem az éttermektől és a nagy multiktól érkezik, hanem a háztartásokból. Az első lépés lehet a kevesebb ételhulladék termelése felé, hogy felméred: mi az, amit rendszeresen kidobsz, hol vannak a gyenge pontjaid, min kell javítani. Ezt a legjobban úgy teheted meg, ha egy-két hétig egy külön helyre gyűjtöd azokat az élelmiszereket, amiket egyébként kidobnál. Így könnyen tudod azonosítani, hol lehetne fejlődni.

2. lépés: Rendezd át a hűtődet!

A legtöbben nem tudatosan pakolunk be a hűtőbe, pedig rengeteget lehetne nyerni azon is, ha átlátható lenne, mi van otthon, és mi nincs. Kategorizáld az élelmiszereket aszerint, ahogy neked a legkényelmesebb, a lényeg, hogy átlásd, mi van benne, és hogy a könnyen romló élelmiszerek szem előtt legyenek. Ez már két olyan szempont, ami rengeteget fog segíteni a mindennapokban.

3. lépés: Válaszd a csúnyát!

A zöldségek és gyümölcsök vásárlásánál hajlamosak vagyunk mindig a szebb darabokat kiválasztani, ami azt jelenti, hogy a csúnyábbak mindig halomban maradnak, és egy idő után az üzlet kénytelen kidobni őket. Pedig sokszor ezek a csúnyábbak a finomabbak – válaszd nyugodtan a kicsit ütött-kopott almát, nem lesz rosszabb íze, mint a gyönyörű vörösnek!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!