Természetes módszerek, hogy eltüntesd a foltokat a festett falakról – Ha idén is elmarad a meszelés

Zabolai Margit
Írta: ,
Természetes módszerek, hogy eltüntesd a foltokat a festett falakról – Ha idén is elmarad a meszelés

Kép forrása: twitter

A falak újrafestését nem lehet megúszni, időről időre sort kell rá keríteni, de nem kis munkáról, ráadásul nem is olcsó dologról van szó. Ha idén elmarad a festés, de vannak olyan foltok a falakon, amiket már nagyon nem bírsz nézni, tippjeink segíthetnek megszabadulni a szennyeződésektől.

Karcok, fekete foltok, cipőnyomok

Ki tudja, mi okozza őket, de azokon a helyeken, ahol például gyakran éri valamilyen ütés a falat – például hozzáér a cipő orra – vagy sokat matatnak a kezek – például a villanykapcsolók környékén – gyakran alakulnak ki karcok, ezek nyomán pedig fekete, sötét foltok, amelyeket vízzel lemosni lehetetlen, mert csak halványabb, de még nagyobb kosznyom marad utánuk. Nagyanyáink bevált receptje, hogy egy kis darab kenyérhéjat dörzsölsz végig az ilyen felületen, de ha ennél kicsit modernebb és tartósabb tisztítóeszközre vágysz, akkor érdemes a drogériák polcain csodaszivacsot keresni.

Így tüntetheted el a foltokat a festett falakról – Ha idén is elmaradt a meszelésAz egyszerű, fehér színű, mosogatószivacs méretű takarítóeszközök általában pár száz forintnál nem kerülnek többe, igaz, kimondottan nagy felületet nem is lehet megtisztítani velük, de azért így is nagyon nagy szolgálatot tehetnek, mielőtt elkezdenek foszladozni. A szivacsot enyhén megnedvesítve kell használni, és speciális szerkezetének köszönhetően más tisztítószer nem is kell rá, elég végigdörzsölni a falon, és azonnal feloldja, majd magába is zárja a szennyeződéseket, anélkül, hogy még jobban szétkenné őket a falakon.

Ceruza nyomok

Gyermeked megmutatta a kreatív oldalát, csak sajnos nem a rajzpapíron, hanem a nappali falán mutatta meg rajztehetségét? Ne pánikolj, a ceruzanyomokat szerencsére nagyon egyszerűen eltüntetheted egy radírral, csak arra ügyelj, hogy erős és mindenképpen tiszta darabot használj, máskülönben csak elmázgálod a foltokat. Ha szemed fénye olyan erősen a falra nyomta a ceruzát, hogy a festékrétegek is felsértette, és karcok keletkeztek a falon, akkor – fehér festék esetében – ezeket egy kevés hibajavítóval kevésbé feltűnővé teheted.

Így tüntetheted el a foltokat a festett falakról – Ha idén is elmaradt a meszelésSzáradás után egy konyhai papírtörlővel törölgesd kicsit át a felületet, így még egységesebb színt kaphatsz. Ha a csemetéd zsírkrétával kezdett alkotni, akkor a mosogatószivacs érdesebb felét enyhén nedvesítsd meg, és nagyon óvatosan, hogy a festéket fel ne sértsd, ezzel törölgesd le a műalkotást, de nem körkörös mozdulatokkal, ez ugyanis megint csak a festék terjedését segítené elő, hanem mindig egy irányba haladva, ismétlődő mozdulatokkal tüntesd el a nyomokat.

Zsíros szennyeződések

A zsíros szennyeződések eltávolításában a festett falakon is nagy segítségedre lehet az ecet, illetve az ecet alapú, házilag kikevert tisztítószer. Bár a legtöbb felületen nem fog kárt tenni, érdemes először egy olyan helyen kipróbálni a keveréket, ami egyébként nincs szem előtt, Így tüntetheted el a foltokat a festett falakról – Ha idén is elmaradt a meszeléskülönösen, ha sötétebb színűek a falak. A zsíroldó tisztítószerhez keverj össze fél pohár ecetet negyed pohár szódabikarbónával, majd az egészet oldd fel körülbelül három liter vízben.

A keveréket töltsd szórófejes flakonba és spricceld be vele a szennyezett felületet, majd azonnal töröld át egy tiszta, száraz, nedvszívó ruhával. A makacsabb zsírfoltokat, például amik nem a kezed nyomán, hanem főzés közben kerülnek a falra, egy enyhén nedves ruhára szórt kukoricakeményítővel átdörgölve tudod a legegyszerűbben eltüntetni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!