5 életszervezési praktika, amivel időt spórolhatsz a szeretteiddel töltött idő javára

Zabolai Margit
Írta: ,

Szomorú, de a rohanó hétköznapokban egyre kevesebb időt töltünk éppen azokkal, akik a legfontosabbak nekünk. Egy felmérés szerint a magyarok átlagosan napi 7 percet foglalkoznak a gyerekükkel, ami nyilvánvalóan nem elég, de sokan érzik úgy, hogy a kapcsolatuk ápolására, a barátokra, szüleikre sem marad elég idejük. Ha ezen változtatni szeretnél, tegyél érte, hogy a napjaid kicsit szervezettebbek legyenek, okosabban használd ki az idődet és megragadj minden lehetőséget, amivel a szeretteiddel tölthető időt nyersz. (X)

Időzített házimunka

Úgy érzed, minden hétvégétek elmegy a házimunkára? Egyre többen esküsznek arra, hogy egy nagytakarítás helyett inkább több kisebb feladatra osztják fel a hét során például a takarítást: ha minden nap csak egy szobát takarítasz ki, az akár még a munkanap végén is belefér, így a hétvégétek szabadon maradhat.

Érdemes kihasználni azt a lehetőséget is, hogy ma már a legtöbb háztartási gép időzíthető: beállíthatod a mosó- vagy mosogatógépet, hogy akkorra mosson ki, mire a munkából hazaérsz, így már csak kipakolnod vagy teregetned kell, és nem kell például az esti mozit kihagynotok azért, hogy még időben hazaérj és megnyomj egy start gombot.

Kiszervezett feladatok

Vannak időszakok, amikor mindenkinek egy kicsit többet kell vállalnia, de ez korántsem jelenti azt, hogy mindig minden feladatot a nyakadba kell venned. Lehet, hogy spórolni szeretnél azzal, hogy mindent magad csinálsz, lehet, hogy csak nem bízol másokban, mindenképpen jó átgondolni, tényleg nyersz-e vele, ha egy kézben tartod a dolgokat. Ha vállalkozást vezetsz, tisztázd a könyvelőddel, hogy mik azok a feladatok, amiket rábízhatsz.

Ha egy extra munkával plusz pénzt kereshetsz, gondold végig, nem jobban megéri-e, ha a lakás rendben tartását egy takarítóra bízod? És azt se feledd el, hogy az otthoni teendőket a ház többi lakójával, a munkahelyi feladataidat pedig a kollégáiddal is megoszthatod.

5 életszervezési praktika, amivel időt spórolhatsz a szeretteiddel töltött idő javára

Közös étkezés magányos főzés nélkül

A közös étkezéseknek megvan a maguk varázsa, de a nagybevásárlás vagy éppen a hosszadalmas főzés már többnyire magányos folyamat. Az otthon készült étel ízét persze semmi sem pótolhatja, de egy-egy rohanós napon sok időt nyerhetsz vele, ha valami kiadós és laktató, de már kész vacsorát vagy uzsonnát viszel haza.

A SPAR enjoy. fogyasztásra kész salátái és szendvicsei között például mindenki talál olyat, ami ízleni fog neki, így a közösen elköltött, tartalmas étkezésről nem kell lemondanotok, de előtte is marad egy kis idő, amit együtt tölthettek.

5 életszervezési praktika, amivel időt spórolhatsz a szeretteiddel töltött idő javára

Technika-mentes órák

Csak még gyorsan ránézel az emailekre, csak még valamit csekkolsz a naptáradban, és máris beszippantott a technika… Mikor csak egy karnyújtásra van, nem könnyű ellenállni annak, hogy felvedd a telefonodat, de az állandó üzenetnézegetés elaprózhatja az idődet. Ha kijelöltök magatoknak egy esti időpontot, ami után már senki nem veszi kézbe a telefont, vagy kapcsolja be a számítógépet, akkor egyrészt motivált leszel arra, hogy még minden apró teendődet ez előtt elintézd, másrészt az elaprózódó feladatok nem vesznek el a közös időtökből, és így valóban együtt lehettek, nem csak egy térben.

Közös naptár

Egy naptár segít átlátni a hetedet és előre szervezni a feladataidat, de ha már úgyis online vezeted az ügyeidet, oszd meg az időbeosztást a szeretteiddel, hogy ők is lássák a te hetedet és te is az övékét. Ez segíthet összeszervezni, hogy nagyjából azonos napokra essen az, amikor túlóráztok vagy valamilyen extra feladatot láttok el, vagy akárcsak valami mással foglalkoztok.

Van egy sorozat, amit a párod imád, te viszont nem bírod? Nézze meg a heti epizódot aznap, amikor neked egyébként is késő estig meetinged van. Moziba mész a barátnőiddel? Ez jó alkalom, hogy a párod elintézzen valamit a hivatalban, amit régóta halogat. Ha össze tudjátok hangolni, hogy egyszerre legyetek elfoglaltak, akkor a szabadidőtöket is nagyobb eséllyel tudjátok együtt tölteni.

5 életszervezési praktika, amivel időt spórolhatsz a szeretteiddel töltött idő javára

Fotó: rawpixel/depositphotos.com