Élet kevesebb műanyaggal – Így csináld!

Bodnár Alexa
Írta: ,

Nyáron egy hónapig, júliusban lehetett csatlakozni egy globális kihíváshoz, a Műanyagmentes Júliushoz – Plastic Free July, amely kampány célja az volt, hogy csökkenteni tudjuk saját életünkben a műanyagok használatát. Ugyan a júliusnak már a végére értünk, de mi arra buzdítanánk, hogy próbáld meg csökkenteni a műanyaghasználatod mennyiségét akár egész évben – hiszen így az életed részévé válhat ez a felfogás. Mutatunk most néhány tippet, hogy érdemes ezt csinálnod!

A rengeteg műanyaghulladéknak köszönhetően a Csendes-óceánon egy hatalmas, úszó szemétsziget jött létre, amelyet már az 1970-es évek óta vizsgálnak. A sziget 1,6 millió négyzetkilométer nagyságú, és óriási veszélyt jelent a tengeri élővilágra.

A műanyaghulladékok között számtalan olyan akad, amely csak több száz év alatt bomlik le, de létezik olyan is, amely soha nem tud lebomlani.

Amellett, hogy szennyezi a környezetet, a műanyag könnyedén visszajuthat az élelmiszereinkbe is, így önmagunkra nézve is veszélyt jelenthet.

A következő tippekkel te is tehetsz azért, hogy csökkentsd a műanyaghasználatot!

És csökkentsd a vásárlás során is a műanyagok mennyiségét is. Az egyáltalán nem nagy luxus, ha egy-két vászonszatyrot tartunk a táskánkban, és bevásárláshoz visszük magunkkal az újra felhasználható táskáinkat.

Szerencsére ez a trend azért már elég sokakhoz eljutott, és valószínűleg te is azok közé tartozol, akik eszerint járnak boltba, ha éppen egy ilyen témájú cikket olvasol. :)

Ehhez kapcsolódva plusz egy lépés, ha a boltban igyekszel kerülni a műanyagcsomagolásokat. Természetesen tudjuk, hogy ezt nem lehet teljesen kiiktatni, de megpróbálhatod annyira, amennyire csak lehet. Ha kisebb üzletben vásárolsz, kérdezd meg, hogy esetleg saját tárolóidba, dobozaidba teheted-e a kimérhető termékeket.

A gyümölcsöt, zöldséget ne zacskózd be feltétlenül, és amelyik üzletbe lehet, vigyél magaddal saját zsákot, tárolót a termékeknek.