Büdösek az edzős ruháid még mosás után is? Ezt kellene tenned

Nagy Niki
Írta: ,
Büdösek az edzős ruháid még mosás után is? Ezt kellene tenned

Kép forrása: unsplash

Ha gyakran edzel, akkor pontosan tudod, hogy mennyire nehéz kimosni a sportruhákból az izzadságszagot – még akkor is, ha a szárítóról lekerülve illatos a ruha, percek alatt képes újra átbüdösödni. Persze nincs minden veszve, az alábbi tippek segítségével könnyebben moshatod a sportruhákat, és garantáltan tovább maradnak illatosak.

A sportruhák általában olyan anyagból készülnek, ami lepergeti magáról a vizet – ez teljesen érthető és logikus is, hiszen edzés közben pont az a cél, hogy ne legyenek rajtuk izzadságfoltok. Mosásnál azonban pontosan ez a tulajdonságuk az, ami megkeserítheti a dolgunkat.

Ne használj öblítőszert!

Furcsán hangzik, de valójában az öblítő a sportruháid legnagyobb ellensége. Lehet, hogy ideig-óráig jó illatuk lesz tőle, de a mosógépen belül nem segíti a ruhák kimosását, sokkal inkább egy védőréteget képez, ami a vizet kinn, az izzadságot pedig benn tartja.

A hatására a ruhákból nem képes elpárologni az izzadság, amitől még rosszabb lesz a szaguk.

Ne hagyd a ruhákat egymáson száradni!

Ha nincs is időd minden egyes edzés után kimosni a ruhákat, akkor se hagyd őket a szennyesben egymáson párásodni, ez ugyanis azt eredményezi, hogy megjelennek rajta a penészgombák – még akkor is érezni fogod a szagukat, ha nem látod őket, hidd el. Ha azonnal nem mosol, lógasd fel a ruhadarabokat, így biztosra mehetsz, hogy ki fognak szellőzni, és a szagok nagy része is magától eltűnik majd belőlük.

Ha nagyon izzadtak, mosd ki őket azonnal

Ilyenkor nem érdemes várni, mert a szag nagyon könnyen beissza magát az anyagba, és minél többször történik ez meg, annál nehezebb lesz onnan kiimádkozni. Ha nagyon kemény edzésen vagy túl, inkább áldozz pár percet arra, hogy átmosod a ruhákat, biztos, ami biztos.

Ha azonnal kell megoldás: fagyaszd le

Ha sürgősen szagtalanítani kell a ruháidat, és nincs időd a mosás-száradás fázisokat megvárni, tedd a ruhát egy nejlonzacskóban a mélyhűtőbe! Ez elpusztítja a szagokat okozó baktériumokat és gombákat, és azonnal egy kicsit jobb illatot varázsol a ruhának. Persze ez nem helyettesíti a mosást, de gyors megoldásnak tökéletes.

Adj a mosáshoz szódabikarbónát!

A szódabikarbóna nem véletlenül a környezettudatos háztartások kedvenc alapanyaga: segít megszabadulni a szennyeződésektől és a kellemetlen, nem kívánatos szagoktól is. Elég két nagykanálnyi a mosógépbe, a szódabikarbóna nemcsak a koszt, de a szagokat és az izzadsággal a ruhába kerülő olajokat is megsemmisíti.

Képek forrása: belchonock/Depositphotos.combelchonock/Depositphotos.com

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba