Meg kell-e mosni a csirkét és mikor kell kidobni a szivacsot? 5 szabály a bacimentes konyháért

Írta: ,

Egy csillogó-villogó konyha a lakás lelke lehet, de sajnos, ha nem vigyázol, néhány rejtett baktériumforrás tönkreteheti az egyébként idilli családi vacsorát. Nem árt, ha tisztában vagy néhány örök érvényű igazsággal, hogy tudd, mit kell tenned a higiénikus konyháért.

1/5 Meg kell-e mosni a csirkehúst?

Azt tudjuk, hogy a nyers húson – és ez különösen igaz a csirkehúsra – olyan baktériumok lehetnek, amelyek nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak, elég csak a szalmonellára gondolni.

Emiatt sokan még előkészítés előtt a csap alá teszik a csirkehúst, aminek viszont a szakértők szerint nem túl sok értelme van: a húsról lefröccsenő víz ugyanis csak elviszi a baktériumokat a konyha olyan kis zugaiba, ahonnan szinte lehetetlen kitakarítani őket, de egy-egy elrepülő vízcsepp könnyen más ételre is átkerülhet, amit aztán később esetleg nem fogsz hőkezelni, és már meg is van a baj.

A szakértők szerint inkább arra ügyelj, hogy azok az eszközök és felületek, amelyekkel a nyers hús érintkezik, ne érjenek más élelmiszerekhez, azonnal és alaposan tisztítsd meg őket, a csirkehúst pedig mindig csak teljesen átsütve vagy megfőzve fogyaszd.

Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Kép forrása: IgorVetushko

2/5 Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot?

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a konyhán belül a legtöbb baktérium a mosogatószivacson lakik, ezért fontos annak rendszeres cseréje és tisztán tartása.

Használat után a mosogatószivacsot mindig alaposan mosd és csavard ki, majd tedd olyan helyre, ahol meg tudd száradni.

Vannak szakértők, akik szerint naponta cserélni kellene a mosogatószivacsot, de ezt azért lássuk be, kevesen tesszük meg – érdemes lehet azonban legalább egyszer naponta átfertőtleníteni a szivacsot vagy úgy, hogy a mosogatógépbe teszed az edények mellé, vagy nedvesen egy percre a mikróba teszed.

Vigyázz! Fontos, hogy nedves legyen, és végig figyeld, mert ha túlmelegszik, kigyullad, és a kivételkor is legyél óvatos, mert a benne lévő víz még forró lesz! A szükséges óvintézkedéseket betartva a mosogatószivacsot – használattól függően – hetente, két hetente érdemes nyugdíjazni.

3/5 Mikor mossam meg a zöldségeket és gyümölcsöket?

A boltok polcai, ahol a zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, nyílt terepei a baktériumoknak, ráadásul a kínált árut bárki össze is fogdoshatta.

Éppen ezért az evidens, hogy a friss termékeket fogyasztás előtt megmosod, de a szakértők szerint érdemes ezt már az előtt megtenni, hogy bepakolnád őket a helyükre, így nem viszed be a baktériumokat a konyhádba.

A vastagabb héjú gyümölcsöket egy szivaccsal vagy konyhai kefével érdemes tisztítani, a brokkolit, salátát pedig legalább két percig hideg vízbe áztatni, mielőtt folyó víz alatt átöblíted őket.

Lehet, hogy ez egy kicsit mániákusnak tűnik, de ha úgyis megtisztítod az élelmiszert, akkor miért ne tennéd ezt meg már akkor, mikor beviszed a konyhádba?

4/5 Hol olvasszam ki a fagyasztott élelmiszert?

A szakértők szerint ettől a szabálytól legfeljebb akkor lehet eltérni, ha a fagyasztott élelmiszer kevesebb, mint két óra alatt kiolvad és felhasználásra is kerül.

Ha ennél hosszabb ideig ücsörög a szobahőmérsékleten, elkezdhetnek elszaporodni benne a baktériumok – lehet ugyanis, hogy például a hús belseje még fagyott, a külseje viszont már kiolvadt és lassan és láthatatlanul, de romlásnak indult.

Ha biztonságosan szeretnéd kiolvasztani az élelmiszereket, akkor egy tál vízbe ültetve, a hűtőszekrényben tartva teheted ezt meg.

5/5 Mi a helyzet a hulladékkal?

Hacsak nincs konyhamalacod – vagy olyan haszonállatod, amely a konyhai maradékot elfogyasztja – az ételmaradékok vagy a főzés közben keletkező hulladék is a konyhai szemetesben landol.

Ha ezt nem üríted rendszeresen, a baktériumok villámgyorsan szaporodni kezdenek majd, a szagok pedig kellemetlen látogatókat is a konyhádba csalogathatnak.

A konyhai szemetest érdemes minden nap kiüríteni, ha pedig tejtermékek, nyers hús vagy tojás került bele, akkor a nap végét sem kell megvárnod.

Ha a szemeteszsák kiszakadt és szennyeződés került a kukába, akkor fertőtlenítőszerrel azonnal mosd ki, de fertőtlenítőszerrel és forró vízzel egyébként is érdemes minimum havonta kimosni a szemetest.