Meg kell-e mosni a csirkét és mikor kell kidobni a szivacsot? 5 szabály a bacimentes konyháért

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy csillogó-villogó konyha a lakás lelke lehet, de sajnos, ha nem vigyázol, néhány rejtett baktériumforrás tönkreteheti az egyébként idilli családi vacsorát. Nem árt, ha tisztában vagy néhány örök érvényű igazsággal, hogy tudd, mit kell tenned a higiénikus konyháért.

Azt tudjuk, hogy a nyers húson – és ez különösen igaz a csirkehúsra – olyan baktériumok lehetnek, amelyek nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak, elég csak a szalmonellára gondolni.

Emiatt sokan még előkészítés előtt a csap alá teszik a csirkehúst, aminek viszont a szakértők szerint nem túl sok értelme van: a húsról lefröccsenő víz ugyanis csak elviszi a baktériumokat a konyha olyan kis zugaiba, ahonnan szinte lehetetlen kitakarítani őket, de egy-egy elrepülő vízcsepp könnyen más ételre is átkerülhet, amit aztán később esetleg nem fogsz hőkezelni, és már meg is van a baj.

A szakértők szerint inkább arra ügyelj, hogy azok az eszközök és felületek, amelyekkel a nyers hús érintkezik, ne érjenek más élelmiszerekhez, azonnal és alaposan tisztítsd meg őket, a csirkehúst pedig mindig csak teljesen átsütve vagy megfőzve fogyaszd.

Mikor kell kidobni a mosogatószivacsot? Kép forrása: IgorVetushko

Charles Gerba, Ph.D, az Arizonai Egyetem mikrobiológiai professzora szerint a konyhán belül a legtöbb baktérium a mosogatószivacson lakik, ezért fontos annak rendszeres cseréje és tisztán tartása.

Használat után a mosogatószivacsot mindig alaposan mosd és csavard ki, majd tedd olyan helyre, ahol meg tudd száradni.

Vannak szakértők, akik szerint naponta cserélni kellene a mosogatószivacsot, de ezt azért lássuk be, kevesen tesszük meg – érdemes lehet azonban legalább egyszer naponta átfertőtleníteni a szivacsot vagy úgy, hogy a mosogatógépbe teszed az edények mellé, vagy nedvesen egy percre a mikróba teszed.

Vigyázz! Fontos, hogy nedves legyen, és végig figyeld, mert ha túlmelegszik, kigyullad, és a kivételkor is legyél óvatos, mert a benne lévő víz még forró lesz! A szükséges óvintézkedéseket betartva a mosogatószivacsot – használattól függően – hetente, két hetente érdemes nyugdíjazni.