Az alufólia 6 meglepő felhasználási módja – Nem is gondolnád, mi mindenre jó!

Írta: ,

Gondoltad volna, hogy az olyan egyszerű, mindennap használatos eszköznek, mint az alufóliának, hány felhasználási módja létezik? Bizony, nem csak sütéshez használhatod, hanem takarításhoz, olló élezéséhez, sőt akár a hajad göndörítéséhez is!

Olló élesítése Kép forrása: creeklinehouse.com

1/6 Olló élesítése

Ahogyan a késé, úgy egy idő után az olló éle is elkopik, ezért muszáj megélezni. Hogyan is fogj hozzá, ha nincs hozzá speciális eszközöd?

Nagyon egyszerű, csak fogd meg az alufóliát, tépj le belőle legalább hat-hét lapot, majd ezeket tedd egymásra. Ezeket a rétegeket kezd el ollóval szétvagdosni, így majdnem olyan lesz, mint újkorában.

Nem csak élesebb lesz, az élettartamát is növelheted, végre nem kell kidobálnod a már használhatatlannak tűnő ollókat.

Tisztítsd meg vele a grillt, a sütőt és a fazekat Kép forrása: snapguide.com

2/6 Tisztítsd meg vele a grillt, a sütőt és a fazekat

Leragadt a kaja az edény aljára? Esetleg oda is égett, amit főztél vagy sütöttél?

Ilyenkor nem marad más hátra, mint beáztatni, majd alaposan lesikálni az odaégett részeket.

Ha épp nincs otthon megfelelő eszközöd hozzá, súrolóként használhatsz akár alufóliát is.

Nem kell mást tenned, csak gyűrd össze kissé a fóliát és kezd el a problémás részt (a grill rácsait vagy az edény alját) dörzsölgetni.

Hatékonyabb eredményt érhetsz el vele, mint bármely más súrolószivaccsal.

3/6 Ezüst étkészlet, ékszer tisztítása

Sajnos az ezüstből készült használati tárgyak, ékszerek egy idő után kissé megkopnak és tele lesznek különféle szennyeződésekkel. Ahelyett azonban, hogy sok pénzt adnál ki a tisztításukra, végezd el te magad ezt a munkát!

Egy kisebb edényt bélelj ki alufóliával, majd töltsd fel meleg vízzel, tegyél bele egy evőkanál sót, egy evőkanál szódabikarbónát és végül egy teáskanál sütőport.

Ebbe tedd bele az ékszereket vagy az evőeszközt, hagyd benne 10 percig, majd vedd ki. Újra a régi fényükben fognak pompázni.

Űzd el a madarakat Kép forrása: timaverybirding.com

4/6 Űzd el a madarakat

Az olyan madarak, mint például a seregély, igen nagy kárt tud tenni a fák termésében, ezért érdemes őket minél távolabb tartani a gyümölcsfáktól.

Erre jó módszer lehet egy színes madárijesztő, de ha nincs kedved annyit kínlódni az elkészítésével, csak vegyél elő egy kis alufóliát.

Szakíts le belőle néhány csíkot, majd függeszd fel a fa ágaira. A csillogó, fényvisszaverő alufóliát nem merik majd megközelíteni a kártékony állatok.

Gyűjtsd össze a maradék zsírt Kép forrása: leitesculinaria.com

5/6 Gyűjtsd össze a maradék zsírt

Te mit szoktál kezdeni a megmaradt zsírral szalonnasütés után? A legtöbben félreteszik, beleöntik egy edénybe, hogy később újrahasznosítsák.

De miért kínlódnál utána az edény tisztításával? Ha egyszer beleöntöd, majd kiszeded belőle, órákig sikálhatod, míg egyáltalán nem lesz zsíros.

Helyette inkább tépj le egy nagyobb sávot az alufóliából és formálj belőle egy poharat vagy edényt.

Csorgasd ebbe a megmaradt zsírt, így nem kis vesződségtől kíméled meg magadat.

6/6 Göndörítsd be a hajadat

Az alufóliát nem csak főzéshez és tisztításhoz használhatod, igazán praktikus felhasználási módja, ha begöndöríted vele a hajadat. Igen, jól hallottad!

Nincs másra szükséged hozzá, mint egy hajvasalóra és alufóliára. Válassz le a hajadból egy 1-2 centi vastag tincset, az ujjaiddal tekerd fel, majd a feltekert részt burkold be alufóliával.

Ezt tedd a felmelegített hajvasaló lapjai közé, nyomd össze néhány másodpercig, majd húzd le róla a fóliát. Máris kész a hullámos tincs!