5 apró dolog, amivel a hétköznapokban is tehetsz a klímaváltozás ellen

Szirák Viki
Írta: ,
5 apró dolog, amivel a hétköznapokban is tehetsz a klímaváltozás ellen

Kép forrása: pexels

Az emberek többsége szeretne tenni a környezet védelméért, a klímaváltozás megelőzéséért, azonban sokan megriadnak az ezzel járó plusz költségektől. Sajnos nem mindenki teheti meg azt, hogy kimérős boltba járjon, vagy piacról, helyi termelőktől szerezze be a termékeket, de ez nem jelenti azt, hogy semmi mást sem tudsz tenni. Emiatt elhoztunk néhány apró, hétköznapi dolgot, ami továbbmegy a szelektív hulladékgyűjtésen, és igenis sokat számít a bolygó szempontjából!

Ruhavásárlás? Ma nem! Kép forrása: pexels.com

Megesik velünk, hogy meglátunk egy csinos pólót, és bár nincs rá szükségünk, mégsem tudunk elmenni vásárlás nélkül.

A gond az, hogy a textilhulladék az egyik legnagyobb probléma a világon: csak az Európai Unióban évente 16 millió tonna hulladék képződik egyetlen év alatt, aminek csak egy minimális részét tudják feldolgozni, így jelentős részét elégetik, a maradékot pedig szemétlerakókban helyezik el.

Ezért mostantól próbálj meg te is odafigyelni arra, hogy tényleg csak azt vedd meg, amire szükséged van, amire pedig nincs, azt add el, vagy esetleg add oda rászorulóknak. Még a turkáló is környezetbarátabb megoldás, mint a fast fashion üzletekben történő vásárlás!

Vegyszerek helyett ecet Kép forrása: unsplash

A boltok polcai tele vannak tisztítószerekkel, vegyszerekkel, amiket a háztartásodban takarításra, mosogatásra vagy mosásra használsz.

Azonban ezek nem csak toxikus vegyületeket tartalmaznak, amelyek belélegzése rád is veszélyes, de a környezetre gyakorolt hatása még ennél is komolyabb.

Ha ezek belejutnak a talajba, vizekbe, károsítják az élővilágot. Sajnos ez alól a mosószer sem kivétel, amit használsz, épp ezért érdemes megnézned, milyen anyagokat tartalmaz.

Ma már rengeteg helyen lehet kapni kifejezetten olyat, ami a vízbe kerülve nem okoz problémát az élővilágnak. Ami pedig a takarítást illeti, a tisztítószereket próbáld meg inkább ecet és víz keverékével kiváltani!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba