8 otthoni módszer a vízkő ellen

Fischer Anna
Írta: ,
8 otthoni módszer a vízkő ellen
A vízkő nem csak csúnya, mivel elveszi a csapok, mosdók, kádak, csempék csillogást, de árt is az anyagnak. Szerencsére a vegyi anyagok mellett több házi szer is van, amelyeknek köszönhetően fürdőszobánk ugyanúgy ragyoghat, mint új korában.
1. Ecet

Az ecet nagyon sokoldalú szer, általában minden háztartásban megtalálható, és egyáltalán nem csak a főzés során vehetjük hasznát. Ha a csapok környékén látunk vízkövet lerakódni, akkor nem kell mást tennünk mint odaönteni egy kis hígítatlan, 20%-os ecetet, majd várni 20-30 percet, amíg az ecet hatni kezd.
Egy használt fogkefét is befoghatunk erre a célra, a 20-30 perc elteltével dörzsöljük át az ecetes felületet a fogkefével, és nagyon gyorsan el fog tűnni a vízkő. 
Ha úgy látjuk, hogy nem lehet még eltávolítani, akkor a dörzsölés után még hagyjuk rajta hatni az ecetet, és újabb 20 perc után próbáljuk újra. Igaz, az ecet szagát még rövid ideig lehet majd érezni a csaptelepek körül, de egy alaposabb szellőztetéssel ez megoldható. Ha az ecetes kezelést havonta elvégezzük, akkor csapjaink garantáltan vízkő mentesek lesznek.  

2. Só
Készíts egy elegyet víz, ecet és só felhasználásával. A víz legyen tízszerese az ecetnek, majd forrald ezt fel, és egy kanál sót oldj fel benne. Ugyanúgy használhatod, mint a sima ecetes oldatot, de sóval általában még hatékonyabb. Ha a só még kristályos állagú, akkor vigyázz a dörzsöléssel, mert nyomot hagyhat.
A legjobb, ha egyszerűen ráöntöd ezt a folyadékot a csapokra, vagy a kád és mosdó falára, majd 20-30 perc elteltével leöblíted. Használhatod arra is, hogy időnként ecetes-sós vizet főzöl át a kávé- vagy teafőződön, így nem rakódik le annak belsejébe a vízkő.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba