5 trükk, amivel lassabban szárad ki a karácsonyfád

Szőke Angéla
Írta: ,

Nincs karácsonyi hangulat egy szépen feldíszített fenyő nélkül, de a karácsonyfánk hamar bosszúsággá válhat, ha naponta kétszer kell felporszívózni alatta, mert úgy hullajtja a leveleit. Sokan vesznek kisebb, cserepes fenyőfát - mondván az megmarad - aztán csalódnak, mikor elszárad annak ellenére, hogy aktívan öntözték. Sajnos ennek az az oka, hogy mikor a hidegről beviszik a fát a meleg lakásba, az sokkot kap és elkezd száradni, mert nem bírja az ilyen hirtelen hőmérséklet váltakozást. A fenyő tehát előbb-utóbb mindenképpen elszárad, azonban vannak tippek, amikkel ez a folyamat lelassítható. Így szárad ki lassabban a karácsonyfád.

Minél messzebbről hozták ide a fát, annál inkább ki volt téve szélnek, ami száríthatta, ezért csak olyat vegyünk meg, amin nincs, vagy minél kevesebb barna tűlevél, vagy száradt ág van.

A tél idén szokatlanul enyhe, így ne a napon álló, hanem az árnyékban levő fenyők közül válogassunk.

Húzz végig a markodban pár ágat, a leveleknek nem szabad leesniük, hajlékonynak és szinte nedves érzetűnek kell lenniük. Emeld meg kicsit a fát és ejtsd vissza a földre. Minél kevesebb tűlevél marad utána a földön, annál frissebb a fa.

 

Ha hazaviszed a fát, de nem díszíted fel azonnal, hanem pár napig áll a garázsban vagy a kertben, mindenképpen kérd meg az eladót, hogy vágjon a törzséből.

Ilyenkor ugyanis ajánlott vízbe tenni a fenyőt és ha friss a vágás az alján, akkor jobban fel tudja szívni a növény a vizet.

Ez nem meglepő, hiszen ugyanazon az elven működik, mint mikor egy csokor virágot helyezünk a vízzel teli vázába.

Otthon is szél- és napvédett helyet tartsuk a fát, amíg be nem visszük a lakásba. Ma már árulnak olyan karácsonyfa talpakat is, amikbe vizet lehet tölteni, így is meghosszabítva a fa életét.

 

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba