5 tipp a konyhakerti fűszernövények életben tartásához

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5 tipp a konyhakerti fűszernövények életben tartásához

A friss fűszernövényekkel nem csak az étel lesz finomabb, már a főzés is jobban esik. De mit tehetsz azért, hogy a cserepes növényeid ne kezdjenek kókadozni néhány nap után? Tippjeink segítenek, hogy életben tartsd a fűszernövényeidet, akár a kertben, akár balkonládában neveled őket!

Vásárolj minőségit! Kép forrása: magnoliamarket.com

Bármennyire gusztán is mutatnak a nagyáruházak pultjain a pár száz forintos, cserepes fűszernövények, ezeket többnyire nem arra találták ki, hogy otthon még sokáig életben tarthasd őket. Szép, zöld színűket és zsengeségüket többnyire a gazdag tápoldatozásnak köszönhetik, amivel feljavították az állapotukat, hogy mutatósak legyenek arra a pár órára, amíg a nagyközönség elé kerülnek. Ha viszont otthon nem pótolod a tápoldatot nagy mennyiségben, elveszítik életerejüket.

Jobb inkább kertészetekből, hivatalos beszállítóktól beszerezni a jó minőségű fűszernövény-töveket. Ezeknek az ára ugyan valamivel magasabb lehet, de így legalább lesz esélyed arra, hogy egy hét után is életben lesz a növényed, és a jövő vasárnapi ebédbe is kerülhet fűszer ugyanarról a tőről.

Tartsd őket karban! Kép forrása: diyncrafts.com

Ne csak akkor nézz rá a fűszernövényeidre, amikor éppen ízesítésre van szükséged!

Ahhoz, hogy erősek maradjanak és mindig zsenge hajtásokat hozzanak, fontos, hogy rendszeresen visszavágd őket, lenyesd a túlságosan nagyra növő vagy elfásuló szárakat, és ez elhalt virágokat is leszedd.

Egyes fűszernövények, mint a kapor és a zsálya, szaporodni is elkezdenek, ha nem szeded le a virágaikat, és egy apró kertecskében vagy balkonládában ez nem feltétlenül kívánatos.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!