5 konyhai trükk, amit ismerned kell, ha te is szeretsz sütni

Írta: ,

Tippjeinkkel nem csak finomabb, de mutatósabb süteményeket is készíthetsz, és véget vethetsz a tepsibe ragadt sütemények horrorjának. Kommentben mindenképpen írd meg, ha neked is van egy jó konyhai trükköd!

Citromlé a habkönnyű tésztáért

1/5 Citromlé a habkönnyű tésztáért

Nagyon sok sütemény tésztája kezdődik úgy, hogy a vajat cukorral kell kikavarni.

Aki nem tegnap sütötte az első süteményét, az tudja, hogy ezt a módszert nem éri meg csak úgy tessék-lássék elvégezni, mert minél habosabbra kavarod a vajat és a cukrot, annál könnyebb lesz a tészta állaga.

Sajnos a felolvasztott vajból és a cukorból sehogyan sem lesz habos elegy, így marad a hideg vaj, meg a komoly izommunka.

Legközelebb azonban, mielőtt hozzálátsz a keveréshez, adj egy teáskanál citromlevet a vajhoz és a citromhoz.

Sokkal könnyebb lesz összedolgozni őket, és a sütemény tésztája is sokkal lágyabb lesz.

Színes kókuszreszelék

2/5 Színes kókuszreszelék

A kókuszreszelék a legklasszabb sütit is mutatósabbá teheti, akár néhány csokis kockát mártasz bele, akár egy egész tortát vonsz be a finomsággal.

Bár a hófehér kókuszreszelék is szépen mutat, miért ne próbálnál ki valami újat?

A színes kókuszreszelék remekül mutat, és különösen az alkalmakra – például leánybúcsúra, karácsonyra – készített torták esetében jön kapóra.

Színes kókuszreszeléket készíteni szerencsére pofonegyszerű: fogj egy alaposan megtisztított, és tökéletesen száraz befőttesüveget, majd töltsd meg legfeljebb a feléig kókuszreszelékkel.

Ez után adj hozzá néhány csepp ételfestéket, majd csavard rá a tetejét, és alaposan rázd össze, amíg a kókuszreszelék egységes színű nem lesz.

Kifelé a tepsiből!

3/5 Kifelé a tepsiből!

A tészta csodásan feljött, az állaga is nagyszerű, illatra is ígéretes, most már csak ki kellene valahogy varázsolni a sütőformából – ez azonban nem mindig egyszerű vállalkozás.

Ha a tészta a tepsibe ragadt, fogj egy tiszta konyharuhát, tedd a mosogatóba, és lassan csorgass rá egy kancsó felforralt vizet.

Ezután óvatosan, hogy le ne forrázd a kezedet, nyomkodd ki egy kicsit a nedvességet a ruhából, majd borítsd be vele a tepsi tetejét, és hagyd így pihenni a süteményt körülbelül 5 percig.

Ekkor vedd le a konyharuhát, és egyszerűen borítsd ki a sütit a formából.

A friss szeletek titka

4/5 A friss szeletek titka

Van úgy, hogy a süteményedet már eleve szeletekre vágva szeretnéd elvinni valahová, esetleg a maradékot akarod úgy elcsomagolni, hogy azt később is élvezetes legyen elfogyasztani.

A szeletekre vágott sütemény hajlamos gyorsan kiszáradni, de nem akkor, ha zárható edénybe teszed, és a szeletek mellé dobsz néhány szelet friss almát.

Ha hosszabb ideig szeretnéd így tárolni a sütiket, és nem akarod, hogy az alma megromoljon, akkor gyümölcs helyett egy kockacukrot dobj be a szeletek mellé.

Még napok múlva is frissek és puhák lesznek.

Nem babra megy a játék

5/5 Nem babra megy a játék

A pitékhez, rakott süteményekhez sokszor először ki kell sütnöd a linzertésztát, és csak ez után kerül rájuk a krém vagy a töltelék.

Az természetes, hogy a tésztával kibélelt tepsit villával megszurkálod egy kicsit, hogy alulról legyen hová szöknie a levegőnek, így a tészta nem púposodik fel, de ha biztosra akarsz menni, hints egy-két marék száraz babot a tészta tetejére.

A bab egyfajta súlyként fog szolgálni a tésztán, így nem engedi, hogy a levegő felnyomja azt, ellenben nem is olyan sűrű, hogy a lyukacskákon távozó levegőt ne engedné kiszökni.

A gyors sütés során a baboknak semmi baja nem lesz, nyugodtan használhatod őket bármi másra is.