4 házi praktika a tiszta és illatos fürdőszobáért

Írta: ,

A fürdőszoba tisztán tartása kardinális kérdés, de pepecselni a legkevésbé sem szeretünk vele. Az alábbi megoldások segítenek, hogy a lehető leggyorsabban varázsold csillogóan tisztává és illatossá a legkényesebb helyeket is!

Vécétisztító bombák Kép forrása: theboldabode.com

1/4 Vécétisztító bombák

A vécétisztító golyókat elég a kagylóba dobnod, és elvégzik helyetted a munka oroszlánrészét. 

A tisztító labdák elkészítéséhez egy csésze szódabikarbónát keverj össze negyed csésze citromsavval.

Egy másik csészében egy evőkanál 6%-os hidrogén-peroxidot keverj el fél teáskanál ecettel, valamint körülbelül 15-20 csepp illóolajjal a kedvenc illatodból.

Nagyon lassan keverd a folyadékot a porhoz, majd kanál segítségével formálj labdákat a masszából. A vécé tisztításához egy-két labdát elég a kagylóba dobni.

Természetes illatosítás Kép forrása: hometalk.com

2/4 Természetes illatosítás

Mivel a fürdőszobában általában párás a levegő, könnyebben alakulnak ki kellemetlen szagok.

Ha egy lapos tálkába egyszerű konyhasót szórsz, és ezt beteszed a fürdőbe, akkor az képes megkötni a nedvességet, és ezzel együtt a kellemetlen szagokat is.

A sós tálkába tehetsz valamilyen illatosítót is, például szárított levendulát vagy citromhéjat, így a kellemetlen, áporodott levegő gyorsan eltűnik, a helyét pedig friss, citrusos illat, vagy éppen bódító virágaroma veszi majd át.

A módszer ugyanilyen jól működik akkor is, ha só helyett sütőport vagy szódabikarbónát használsz, és bár kevésbé esztétikus, de olcsó és szintén hatékony megoldás, ha macskaalmot szórsz a tálkába.

Tisztaság a csempék között Kép forrása: sheerluxe.com

3/4 Tisztaság a csempék között

A csempék közötti fugát elég macerás megtisztítani, ráadásul hamar beszennyeződnek, hiszen itt könnyen megáll a víz és a pára.

Az alapos sikálás után (amihez a legjobb egy régi fogkefét használni) fogj egy egyszerű, olcsó paraffin gyertyát, és azzal dörzsöld át a csempék közét.

Sokkal tisztább lesz a fuga, hiszen a paraffin összegyűjti a szennyeződéseket, a viasz pedig egy védőréteget is képez, így nehezebben tapad meg a nedvesség, a szennyeződések és a penész is.

Penészmentes zuhanyfüggöny Kép forrása: urbanoutfitters.com

4/4 Penészmentes zuhanyfüggöny

Ha a zuhanyfüggönyöd mosható mosógépben, csöpögtess néhány csepp teafaolajat az öblítőhöz – ez könyörtelenül leszámol a penészspórákkal.

Ha pedig nem mosható, egy körömkefe segítségével dörzsölj mosószert vagy ecetet a foltokra, és ha így sem akarják megadni magukat, áztasd be egy éjszakára ecetes vízbe!

Gondolj a megelőzésre is! Ehhez időnként permetezd be a függönyt ecetes vízzel, így megakadályozod a penészfoltok kialakulását.