4 csodás házi szer a fürdőszobaszekrényből, ami egészségessé tesz

Írta: ,

Olyan természetes szereket gyűjtöttünk össze, amelyek nagyanyáink házipatikájában még benne voltak. Ezekkel gyógyították a sebet, a mérgezést, a székrekedést, a napégést, és még számos betegséget, amelyek a mindennapokban adódnak. Érdemes ezeket otthon, a fürdőszobai szekrényben készenlétben tartani. Mértéktartó, de magától értetődő használatukkal hosszú távon helyettesíthetjük az ártalmas szintetikus gyógyszereket.

Ricinusolaj

1/4 Ricinusolaj

Az egyik legrégebbi gyógyszer. Kellemetlen szagú és ízű folyadék, ezért nem könnyű lenyelni, de az egyik leghatékonyabb szer a belek kiürítésére.

Nemcsak heveny székrekedésnél alkalmazható, hanem ingerlő hatású mérgező vegyületek eltávolítására is, például étel- vagy gyógyszermérgezés, illetve maró anyagok lenyelése esetén.

Egyetlen beavatkozással alaposan kitisztítja a beleket. Enyhe és nyugtató jellegű. A vékonybélbe érve a lipáz enzim felhasítja a molekuláit, és ricinolsavat képez belőle, amely serkenti a vékonybél működését. Az olaj síkosító hatású is, ezért a belek könnyen, csikarás nélkül ürülnek ki. 

Jódtinktúra

2/4 Jódtinktúra

A megvágott és felhorzsolt bőrfelületeket gyógyítja, fertőtlenítő hatása van. Órákon át elpusztítja a seb közelébe jutó baktériumokat és gombákat.

Vérrel érintkezve azonban nem képes kifejteni a hatását, ezért csak a vérzés elállása után ajánlatos használni.

Ellenszere a bőrfertőzéseknek, az élősködőknek (pl. gombás bőrkiütéseknél), keléseknek, mitesszereknek és pattanásoknak.

Javítja a bőr vérellátását, csillapítja a fájdalmat, gyorsítja a seb gyógyulását, sietteti a mérgek kiürülését. Vízzel hígítva megszünteti a fogínygyulladást, gargalizáló szerként a torokgyulladást. A régi oroszok úgy mulasztották el a náthájukat, hogy bejódozták a talpukat, gyapjúzoknit húztak rá, és abban aludtak

Keserűsó

3/4 Keserűsó

Más néven magnézium-szulfát. Színtelen, szagtalan, erősen keserű ízű, kristályos szerkezetű anyag. A tengervízből nyerik.

Nem okoz émelygést vagy hascsikarást, mint más hashajtók. Kevés vízzel kell bevinni, hogy csak kevés szívódjon fel belőle, így a nagyobbik része a tápcsatornában marad, vizet vesz fel, ezáltal a belek telítődnek, és megindul a bélmozgás. Fél órán belül lesz széklet.

A szervezetben felgyűlt vizet is eltávolítja, mert ozmózis útján kivonja onnan. Hosszú ideje tartó székrekedésnél, gyomorrontásnál, magas vérnyomást okozó ödémánál, valamint mérgek és baktériumok kiürítésénél használható. 

A heti egy-két alkalommal alkalmazott keserűsós fürdő hatására a salakanyagok távoznak a bőrön keresztül. Egy kád forró vízben fel kell oldani 0,5 kg sót, és az egész testet végigdörzsölni fürdőkefével. A fürdéstlangyos zuhannyal ajánlatos befejezni. 

Glicerin

4/4 Glicerin

Édeskés, színtelen, ragacsos folyadék. zsírok hevítésével és lepárlásával állítják elő. Egy-két kiskanálnyi mennyiség remek hashajtószer: a belek ellazításával enyhíti a bélgörcsöt és a székrekedést.

A gyomorrontást és a szélgörcsöt is megszünteti. Nyugtatja a nyálkahártyát, ezért kíméletes köptetőszer, főleg száraz, torokkaparó köhögés esetén hatásos. Hidratálja a bőrt, enyhíti a gyulladást (pl. ekcémánál, égésnél).

Ha a híg glicerinoldathoz pár csepp levendulaolajat adsz, fertőtlenítő kézmosót kapsz, ami gyógyítja a kirepedezett, fájós, gyulladt bőrt, a vágásokat, a körömágygyulladást. Glicerint és rózsavizet egyenlő arányban összekeverve kicserepesedett ajkakat, kidörzsölt, napozáskor leégett bőrt ápoló gyógyszert kapsz. 

Cikkünk megírásának alapjául Anne McIntyre Hétköznapi házipatika című könyve szolgált.