4 apró javítanivaló a háztartásban, amihez nem kell szakit hívnod

Zabolai Margit
Írta: ,

Csöpögő csap, nyikorgó ajtó, szivárgó mosógép – apró bosszúságok, amik nem csak megkeserítik a mindennapjaidat, de a szakik sem szívesen szállnak ki ilyen „apróságokért". Arról nem is beszélve, mennyit spórolsz, ha magad javítod meg őket. És miért ne tennéd?

Csöpögő csap Kép forrása: 12oaksblog.com

A csöpögő csap nem csak idegesítő, de pazarló is, ezért jobb minél előbb megjavítani. Első lépésként zárd el a főcsapot, majd távolítsd el a tartócsavart – ez a csapokon a hideg és meleg jelzések alatt található.

A jelzések többségét egyszerűen le lehet pattintani, az alattuk lévő kis csavarokat pedig a megfelelő szerszámmal kitekerheted. Így már le tudod venni magát a csapot, alatta pedig a foglalatot is – ezáltal láthatóvá válik az a gumi alátét, ami valószínűleg a problémát okozza.

Ezt kell kicserélned egy új, pofásabb darabra, ami hibátlanul szigetel, majd a leszerelt elemek visszahelyezésével már meg is oldottad a problémát.

Szivárgó mosógép Kép forrása: insideout.com.au

Ha a mosógép alatt víztócsa van, vagy nem ereszti le a szennyes vizet, akkor jó eséllyel eldugult az alsó kis tartály, ami a szennyeződéseket gyűjti magába. Mielőtt bármit is tennél, húzd ki a mosógépet a konnektorból, és csak az áramtalanítás után láss hozzá a munkához!

Nyisd fel a kis ajtót, ami jellemzően a mosógép elején vagy oldalán, de mindig lent található. Az alatta lévő tartály kupakját egyszerűen csak le kell tekerned, és máris láthatóvá válik a dugulás oka. Érdemes a közelben tartani egy felmosót és néhány szivacsot, mert a le nem eresztett víz könnyen kifolyik innen.

Ha a szennyeződéseket – szöszök, haj, pénzérmék, néha akár fél pár zoknik is(!) – eltávolítottad, zárd le a tartályt, és folyhat tovább a mosás.