30 vagy 40 fokos vízben mossunk?

30 vagy 40 fokos vízben mossunk?

Címlap / Otthon / 30 vagy 40 fokos vízben mossunk?

Sokan esküsznek rá, hogy csakis 90 fokos vízben lehet a ruhákat patyolattisztára mosni. Mások viszont kizárólag 30 vagy 40 fokos vizet használnak. Vagy a 60 fokos az, amelyik minden textilt tökéletesen megtisztít? Utánajártunk!

Ruhadarabjaink anyaga változatos. Tudjuk, hogy nem lehet mindent azonos módon és egyszerre kimosni. A kötött pulóvert nem lehet ugyanabba a vízbe beletenni, mint a farmernadrágot vagy az ágyneműt. A finomabb szövésű ruhákhoz alacsonyabb hőfok szükséges, és bizonyos darabokat a rendszeres otthoni mosás helyett évente egyszer vagy kétszer a tisztítóba kell vinni.   

Mitől lesznek tiszták a ruhák?

A mosási folyamat eredménye függ a víz hőmérsékletétől, a mosás időtartamától, a mosószertől és a mosógép minőségétől. Ami az időtartamot illeti, kevésbé szennyezett, és nem túl kényes anyagú ruhák esetében néha alkalmazhatjuk a 30 perces programot, de az alapos tisztításhoz ennél több idő kell.   

Milyen mosószert adjunk a 30-40 fokos vízhez?

Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek a házimunkával bajlódni? Jó hír, hogy a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeik összetételét, hogy a vásárlók kedvében járjanak. A rohanó tempóhoz alkalmazkodva kifejlesztettek olyan mosószereket, amelyek különleges összetételük folytán már alacsony hőfokon is hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket. Ha mosószert szeretnél váltani, akkor böngészd át a mosószerek címkéjét, és döntsd el, hogy a Te életstílusodhoz és igényeidhez melyik illik leginkább.  

Folyékony mosószer kontra mosópor

Fontos tudni, hogy a mosás hatékonysága nem a mosószer mennyiségétől függ. Sőt, ha túl sok mosószert használsz, a mosógéped belsejében penészesedés, csíraképződés indulhat el.    A folyékony mosószerek elsősorban színes és piperemosáshoz valók, kis ruhamennyiséghez, vagy kézzel is tisztítható darabokhoz.

A fekete ruhákhoz nincs szükség speciális mosószerre.    Mosóport erősen szennyezett textíliákhoz használjunk, például fehérneműhöz, ágyneműhöz, munkaruhához. A porszemcsék megkötik az anyagba beletapadt foltokat és az izzadtságot, és már 40 fokon biztosítják a tökéletes tisztaságot, kellően hosszú időtartam beállítása mellett. 
  Lehet-e a ruhákat 30 fokos vízben sterilizálni?  

A piszkos ruhákban hemzsegnek a kórokozók. Legtöbbjük azonban az emberre veszélytelen, inkább az immunrendszerünket erősíti. Itt is lényeges, hogy megfelelő mosószert használjunk. A fehérítőszerek langyos víz használata esetén is eltávolítják a kórokozókat. A színes textilekhez való mosószerek erre kevésbé alkalmasak, inkább az anyag és a színek megóvására valók. A legfontosabb mégis a szárítás módja: ha lehet, akkor mindig a friss levegőn teregessük ki a ruhákat, mert a nap UV sugarai pusztítják a kórokozókat. Amikor hideg idő van odakint, és nem száradnak szag- és csíramentesen odakint a ruhák, akkor a kényesebb anyagok kivételével a ruhákat 60 fokos vízben mossuk.  

A betegség kivétel

A ruhaanyagban megbúvó vírusokat és baktériumokat csak a magas hőfokon való mosás távolítja el maradéktalanul! A beteg bőrével érintkező ágyneműhöz, törülközőkhöz és ruhadarabokhoz a 60 vagy a 90 fokos programot használjuk! Gyerekek és idős emberek esetében ez különösen fontos, mert ők fokozottan érzékenyek a kórokozókra.  

A mosógépet is tisztán kell tartani

A hőmérséklet, a mosószer és az időtartam megválasztásán túl a mosás eredményéhez a mosógép állapotának óvása és rendszeres tisztítása is elengedhetetlen.  

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!