13 házi praktika atkák ellen

13 házi praktika atkák ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / 13 házi praktika atkák ellen

Ha éreztük már, hogy zavarta orrunkat a szőnyeg vagy a függöny közelsége, vagy zavaró volt a porszívózás után belélegzett levegő, akkor ideje körülnézni otthon, hogy mit tehetünk mindezek ellen.

Szövetek

Sok lakásban van rengeteg szőnyeg, falvédő, függöny, régi díszpárna. Ezek nagyon dekoratív elemei lehetnek otthonunknak, de egyben kiváló élőhelyek is az atkák számára. Célszerű ezért kevesebb textíliát használni otthon: ha tehetjük, távolítsuk el a felesleges falvédőket, ágytakarókat, díszpárnákat, régi textil lámpaernyőket, illetve gondoskodjunk ezek megfelelő tisztításáról.
A szőnyegeket célszerű évente legalább egyszer elvinni egy alapos tisztításra, ahol átmossák őket, így eltávolítják belőle mindazt a szennyeződést, amit mi nem tudunk házilag kiszedni belőle.

Matrac

Manapság már rengeteg jó minőségű ágymatracot lehet kapni, amelyek nem csak ergonomikusan járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez, de egyben arról is gondoskodnak, hogy az atkák ne tudjanak megtelepedni benne. Asztma vagy bármi allergiás tünet megjelenésekor érdemes ellenőrizni, hogy a matracunk megfelelő e ilyen szempontból is.
Ha most választunk matracot magunknak vagy a gyermekünknek, akkor mindenképpen legyen ez is szempont a kiválasztásnál, hiszen hosszú évekig fogunk ezeken aludni. 

Napfény

A napsütés elpusztítja az ágyneműkben és más textíliákban élő atkákat, így amikor erősebben süt a nap, érdemes őket több órát rendszeresen napoztatni. A napsugárzás nem távolít el minden allergizáló anyagot, de az atkák elpusztításában hathatós segítségünk lehet.
Ha meg tudjuk oldani, akkor a napra teregessük a ruhákat és a kimosott ágyneműket is, mivel így biztosíthatjuk, hogy a lehető legnagyobb felületen érik a nap sugarai. Ráadásul így nem csak tiszta és atkamentes, de jobb illatú is lesz minden. 

Porszívó

Használjuk minimum hetente a porszívónkat, ugyanis ez az egyszerű, rendszeresen végzett művelet nagyon hatékony tud lenni az atkák elleni harcban. Nem mindegy azonban, hogy milyen készülékünk van, ezért érdeme ellenőrizni, hogy fel van e szerelve HEPA szűrővel, ez ugyanis képes összegyűjteni a szőnyegben és akár a levegőben lévő por nagy részét is.
Azoknál a porszívóknál viszont, amelyek nem rendelkeznek ilyen szűrővel sajnos azt a helyzet, hogy az atkák átjuthatnak a porzsákon, így visszakerülhetnek a levegőbe, majd a szőnyegre. Ha nincs ilen a mi porszívónkban, akkor érdemes megfontolni, hogy évente néhányszor béreljünk néhány órára egy nagy teljesítményű szőnyegtisztítót. Ezek a készülékek tisztító szereket is használnak, így szőnyegeinket mélyebben, alaposabban tisztítják ki. 

Mosás

Az ágyneműt és a függönyöket mossuk minimum 60 fokon, ha lehetőség van rá. Ha rendszeresen, néhány havonta megismételjük ezt, akkor nem csak az atkákat, de az atkaürüléket is sikerrel távolítjuk el a környezetünkből. Gondoljunk bele, hogy életünkből hány órát töltünk az ágyneműben, és máris egyértelmű lesz, hogy miért érdemes óriási figyelmet fordítani erre.
Fontos, hogy ne csak az ágyneműhuzatot mossuk rendszeresen, de ugyanígy járjunk el az egész ágyneművel, a paplannal és a párnával is. Attól függően, hogy mivel vannak bélelve, általában mindegyiket lehet magasabb hőfokon is mosni, de azért az ágynemű állagának megőrzése végett érdemes átolvasni a bevarrt címkén szereplő utasításokat is. 

Plüss állatok

A gyerekek gyakran imádják a plüss állatokat, ráadásul régi nagy divat ilyeneket ajándékozni gyereknek és felnőttnek egyaránt. A plüss állatok azonban az ágyneműhöz hasonlóan magukba gyűjtik a port, ráadásul egy magasabb páratartalmú szobában könnyen az atkák kedvenc helyévé válhat. 
Azért is kell kiemelt figyelmet fordítani ezeknek, mert a gyerekek sokszor ezekkel alszanak, így jó, ha ezeket a figurákat is minimum 60 fokon mossuk rendszeresen, vagy indokolt esetben akár el is távolítjuk a gyerek környezetéből.
Asztmás gyerekeknél az első lépés, hogy ezek a lehető legkevesebbszer érintkezzenek a kis beteggel. A plüss állatok mosásánál figyeljünk arra is, hogy lehetőleg kevés öblítőszert használjunk, ugyanis ezek is allergizálhatnak, ha a gyerek magához szorítva közvetlenül belélegzi az illatot.

Szobanövények

A szobanövényeink szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakásunk levegőjében elszaporodjanak az atkák. A növényeken megjelenő penész ugyanis kiváló talaj az atkák számára, így ha túl van zsúfolva a lakásunk növényekkel, ráadásul ezek némélyike nincs is a legjobb állapotban, akkor érdemes elgondolkozni a növények egy lehetsége átszervezésén.
Használhatunk penész- és atkaölő szereket egyaránt, ezeket a legjobb, ha a növények levelének fonákjára permetezzük, ugyanis ott a legvalószínűbb, hogy sok atkát találunk el.
A permetezés azonban lakótérben nem tanácsos, inkább kinti virágoknál alkalmazzuk.
A benti növényeket inkább vigyünk ki a levegőre, amíg permetezzük őket, és várjuk meg, amíg a permet megszárad rajta, csak utána vigyük vissza őket a szobába. 

Fagyasztás

Ha valamiért nem tudjuk a hagyományos módon kimosni azokat a textileket, amelyekből szeretnénk az atkákat elpusztítani, akkor az is jó módszer, ha betesszük őket a fagyasztóba. Ezek lehetnek plüss állatok vagy ágyneműk, amiknek a gyártója nem ajánlja a magas hőfokon való mosást. A lényeg, hogy néhány órára tegyük őket -20 foknál hidegebb hőmérsékletre, vagyis fagyasszuk le őket.
Ez ugyanis az a hőmérséklet, amely alatt az atkák elpusztulnak, így biztosra mehetünk, hogy például gyermekünk kedvenc plüss állata már nem az atkák gyűjtőhelye. A fagyás után egyszerűen csak hagyjuk őket felolvadni majd tegyük mosógépbe őket, hogy az atkák és az atkaürülés távozhasson belőlük. 

Szellőztetés

Nagyon fontos, hogy lehetőleg naponta szellőztessünk, főleg azokban a helységekben, ahol alszunk. Ha magunkon vagy gyermekünkön asztmás köhögés jeleit tapasztaljuk, akkor még fontosabb, hogy az éjszakai alvás előtt még szellőztessük át néhány percre a lakást. Így biztosítjuk a friss, oxigénben gazdag levegőt is saját magunknak, illetve azt is, hogy az allergiát okozó anyagok ne gyűlhessenek fel a levegőben.
Szerencsére a szellőztetés után a szoba friss levegője gyorsabban melegszik fel, mint az elhasznált, ezért télen sem kell aggódni a gyors szellőztetés miatt, hiszen néhány perc múlva újra kellemes meleg lesz a szobában. Fontos, hogy megpróbáljuk a lakás összes használatban lévő helységét közel azonos hőfokon tartani, amit szintén elősegíthetünk a rendszeres szellőztetéssel. 

Páratartalom

A páratartalmat nehéz ideálisra beállítani, és nagyon könnyű elmenni a túl magas vagy a túl alacsony irányába. Ráadásul mindegyik rosszat tehet az egészségünkre, a túl száraz levegő ugyanis elősegíti a légzőszervi megbetegedéseket, a magas páratartalom azonban kifejezetten kedvez az atkák megtelepedésének.
Jó, ha a hálószoba relatív páratartalmát 60% körül tartjuk, amit légszűrő és párologtató berendezésekkel egyaránt meg tudunk valósítani. Fontos, hogy lehetőleg egyenletes páratartalmat biztosítsunk, ezért ha ilyen készüléket tervezünk venni, akkor mindenképpen válasszunk megbízható és könnyen ellenőrizhetőt. 

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet egy hálószobában télen is alig megy 20 fok fölé, különösen éjszaka, amikor ott alszunk. Az atkák elszaporodásának is gátat szabhatunk, ha nem engedjük a hőmérsékletet ennél magasabbra szökni, ráadásul a pihentető alvás szempontjából is sokat segíthetünk ezzel magunknak.
Ha betartjuk a napi egy szellőztetés szabályát, és nem állítjuk túlságosan magasra a hőfokszabályzót sem, akkor ráadásul nem csak egészségünknek, de pénztárcánknak is sokban kedvezhetünk. 

Portörlés

Lehetőleg ne száraz, hanem mindig nedves törlőrongyot használjunk a portalanításhoz. Ha ugyanis száraz textíliával töröljük végig a polcokat és egyéb bútorfelületeket, akkor a por és az atkák csak tovább szállnak a szobában, és csak minimális mennyiséget tudunk ténylegesen eltávolítani a szobából. Ha nedves ruhát használunk, akkor viszont a felgyűlt szennyeződés ráragad, amit utána könnyen kimoshatjuk belőle.
Ha biztosra akarunk menni, akkor a vizes törlőkendőre cseppentsünk egy kis eukaliptuszolajat, ez segíteni fog abban, hogy a por összeszedése mellet a bútorokon megtelepedett atkákat elriassza. Ráadásul kellemes fényt is ad a bútoroknak, közben pedig nem károsítja azokat. 

Hegyi levegő

Nyaraláshoz, pihenéshez a legjobb, ha olyan helyszíneket választunk, amik magasan vannak, vagyis ha tehetjük, menjünk el a hegyek közé. Megfelelő magasságban ugyanis (ez elméletileg 1500-1600 méter feletti magasságot jelent) már az atkák életképtelenek így az ilyen magasságban lévő szállodák szinte biztos hogy atkamentes környezetet biztosítanak majd számunkra.
A hegyi levegőnek köszönhetően így végre friss, élénkítő levegőt szívhatunk be. Igazán kár, hogy azt nem vihetjük haza magunkkal. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!