10+1 dolog, amit nem kell hűtőben tárolni, pedig mindig betesszük

Írta: ,

Néha még a gyakorlott háziasszonyok is rácsodálkoznak, hogy egy-egy terméket nem érdemes vagy nem szabad hűtőszekrényben tárolni, pedig ők már ezer éve beteszik, és semmi baja sincs. Nos, pont ezért összegyűjtöttünk 10+1 dolgot, amit nem kell hűtőbe tenni, pedig mindig betesszük.

Paradicsom

1/11 Paradicsom

Tipikusan hűtőben tárolós a paradicsom, holott így hamarabb elveszti az ízét, kásássá válik és lényegében idő előtt megpunnyad.

Tartsuk inkább szobahőmérsékleten, egy szép tálban.

Gyümölcsök

2/11 Gyümölcsök

A dinnyeféléken kívül lényegében egyik gyümölcsfajtát sem érdemes hűtőbe tenni, mert nem tesz nekik jót.

Többek között az almának, a körtének, a banánnak, a narancsnak, a kivinek, a barackféléknek és a szőlőnek sem a hűtőben van helye.

A szőlőről még érdemes azt is tudni, hogy lehetőség szerint ne tegyük alma, körte vagy kivi mellé, mert a bennük lévő etilénre érzékeny és ezek társaságában előbb megromolhat.

Tehát a gyümölcsöket tartsuk inkább szobahőmérsékleten egy gyümölcskosárban.

Sárgarépa

3/11 Sárgarépa

A hűtőben a benne lévő keményítő bomlani kezd, ennek következtében megváltozik az állaga és könnyen elveszíti a zamatát.

Tartsuk inkább kamrában, sötét és hűvös helyen, egy műanyagzacskóban.

Krumpli

4/11 Krumpli

Akárcsak a sárgarépa esetében, a krumpliban lévő keményítő is dolgozni kezd, cukorrá változik, hogyha hűtőben van tartva, ennek következtében a krumplinak is idő előtt megváltozik az állaga és elveszíti a zamatát.

Tartsuk inkább a kamrában, sötét és hűvös helyen, egy kosárban vagy papírzacskóban.

Hagyma, fokhagyma

5/11 Hagyma, fokhagyma

A hűtőben a hagyma és a fokhagyma is hamar megpuhul, megpenészedik vagy akár gumiszerűvé is válhatnak.

Ezt elkerülendő tartsuk őket inkább a kamrában, sötét és hűvös helyen, méghozzá egy kosárban.

Régebben úgy tartották, hogy a krumplit és a hagymát ne tegyük egymás mellé, mert hogyha érintkeznek, akkor hamarabb megromlanak, ám a mai krumplik és hagymák „minőségi állapotából” kiindulva ez a veszély csak igen ritkán fenyeget, de ha tényleg biztosra szeretnénk menni, akkor valóban te tegyük egymás mellé őket.

Kenyér

6/11 Kenyér

Vannak, akik osztják azt a nézetet, hogy a már nem friss kenyérnek jót tesz, hogyha hűtőbe tesszük és később szárad ki.

Sajnos ezt semmi se bizonyítja, sőt, lehet, hogy így még előbb megpenészedik a kenyér, szóval nem érdemes vele kísérletezni.

Jobb helye van a kenyértartóban.

Méz

7/11 Méz

A méznek sem tesz jót a hűtő hideg: bekristályosodhat és megváltozhat a színe is tőle, aztán kevésbé lehet majd jól felhasználni.

Tartsuk inkább szobahőmérsékleten, csak arra ügyeljünk, hogy a mézesüveg, -bödön tetejét mindig alaposan zárjuk le.

Lekvár

8/11 Lekvár

Felbontás után persze a hűtőben van a helye a lekvárnak, de felbontás előtt semmi értelme betenni.

Jobb, hogyha a kamrában, sötét és hűvös helyen tároljuk.

Olívaolaj

9/11 Olívaolaj

Az olívaolajnak sem szereti a hűtő hideget: kicsapódik az olaj, megváltozik az állaga, megdermed, vajszerű lesz, így pedig nehezen fogjuk tudni felhasználni.

Tartsuk inkább a konyhapulton, konyhapolcon vagy a kamrában.

Fűszernövények

10/11 Fűszernövények

Bőven elég, hogyha a friss fűszernövényeket (pl. petrezselyem, bazsalikom, stb.) beletesszük egy pohár vízbe, mint hogyha virág lenne, de a hűtőtől inkább kíméljük meg őket, mert igen hamar tönkremennének ott.

Szószok

11/11 Szószok

Felbontás után természetesen a hűtőben van a helye a ketchupnak, majonéznek, mustárnak, tormának, a különböző szendvicsszószoknak, a chili szósznak, illetve az édes Annának és erős Pistának is, ám hogyha még nem bontottuk fel, akkor nyugodtan tároljuk őket szobahőmérsékleten, hiszen gondoljunk csak bele, a boltban sem hűtőben vannak!